Här om dagen fick jag frågan om vad som är tjusningen med vandring och det resonerar jag lite om idag.

1. Det ger dig möjlighet att utmana dig själv

När du vandrar har du stor möjlighet att anpassa vandringen efter din dagsform, hur mycket förkunskaper du har och vilken typ av utmaning du vill möta. Till vardags gillar jag mysvandring, då pratar vi vandring med kaffetermos i lagom prat-tempo och med många långa fikapauser i trevlig miljö. För mig som jobbar på kontor till vardags är det en utmaning att byta ut vardagslivets bekvämligheter mot flera nätter i tält, med packad ryggsäck och häftig terräng. Det ger mig stor glädje att testa gränserna, att leva utan bekvämligheter och att vara nära naturen. Det finns lika mycket glädje i att bara sitta ute på en sten i skogen och lyssna på fåglarna. Det är kontrasterna här emellan som är grejen.

Vandringstips: Sätt upp ett mål och arbeta stegvis för att nå det!

2. Du träffar och lär känna människor i din närhet

Hur kan vandring vara socialt? Är inte det en aktivitet för solokvistar? Här vill jag rakt och bestämt säga NEJ! För tre år sedan satte jag mig ensam på nattåget upp mot Abisko. Resan var 20 timmar lång och kom att ändra mitt liv. I samma kupé som jag bode 5 tjejer som kom från olika hörn i världen. En amerikanska, två tyskor, en finländska och till svensk. Alla hade en gemensam nämnare; ett brinnande intresse för vandring. Vare sig du vandrar i sällskap som du känner väl eller om de är nya bekantskaper så är det sällan du i vardagen umgås så intensivt som under en vandring. Förhoppningsvis, mer eller mindre påtvunget beroende på uppkopplingsmöjligheterna så är den digitala frånvaron påtaglig under en vandringstiur. Det betyder i praktiken att du kan umgås med ett sällskap som inte Twittrar, Facebookar eller Instagrammar. En chans att umgås IRL.

Vandringstips: Ta med en kompis, eller starta en facebookgrupp och vandra med likasinnade i din närhet, det finns många som söker vandringssällskap.

 3. Du kan vandra överallt och det är typ gratis

Syftet med denna blogg är att jag vill inspirera andra att ge sig ut och vandra. Du kan vandra överallt, det är bara din egen fantasi som sätter gränserna. Det finns massor av pärlor i din närhet bara du öppnar ögonen för dem. Ta lokalbussen, T-banan, Cykeln, Tåget eller Bilen och ge dig iväg. Det enda du behöver är ordentliga skor att gå i och en ryggsäck som har plats med sakerna du ska ha. Och det behöver inte vara krångligare än att ta med en förpackning korv med bröd, en kaffetermos och gofika. Jag vill gärna slå hål på den av mig upplevda uppfattningen som finns om att vandring måste innebära mycket uppförsbacke, frystorkad mat, dyr utrustning och onda skavsår. Då väljer själv! Jag vill råda dig till att börja enkelt och välj sedan att gå längre när du är redo och köp bara saker du verkligen, verkligen behöver och har nytta av.

Vandringstips: Min kloka vän Johan säger ofta ”Ersätt inte kunskap med prylar”. Det tål att tänkas på.

Författare Angeliqa

5 Kommentarer

  1. Jag är ju liksom nybörjare på vandring, typ lite längre vandring. Men lite av ett naturväsen har jag alltid varit, med skogspromenader, termos och fågelkvitter. Jag försöker smitta av det nu på barnbarn och mina dagbarn.
    Tisdagskram från Kate

  2. Tjusningen är att bara kunna fokusera på var tältet ska sättas upp för natten, var det är bäst att pausa för att äta och den smärtsamma njutningen att tvätta av sig i en fjällbäck.

Kommentera

Spara