Det här är sakerna jag inte visste när jag startade eget företag men som jag sammanfattar nu när jag varit igång som bloggare och egenföretagare i friluftsbraschen under snart 6 år. Positivt och negativt. Som alla jobb. Som alla branscher.

– Hur mycket jobb som är obetalt och förväntas av uppdragsgivare att jag ska göra gratis.
– Hur mycket jobb som ligger bakom varje jobb med möten, administration osv.
– Hur mycket kärlek som kommer från följare, läsare och plattformarna.
– Hur ensamt det skulle bli att driva eget företag trotts alla ytliga nätverksträffar.
-Vilka möjligheter som skulle öppna sig som jag aldrig i hela mitt liv trodde jag skulle få vara me dom.
– Fantastiska vänner, möten med människor och upplevelser. Evigt tacksam.
– Hur svårt det är att rulla runt ett helt företag fast jag har hela mitt kontor i en ryggsäck så är omkostnaderna gigantiska.
– Hur mycket jobb det krävs att vara chef var en chock. När jag väl omsatte så mycket att jag kunde ta in  hjälp underskattade jag tiden och kraften det tar att arbetsleda, prioritera, följa upp och utvärdera arbetet med fler än mig ombord.
– Hur viktigt det är att prioritera hälsa och privatliv. Något som blev extra svårt både när företaget ”går bra” och när ”det går dåligt” så måste jag ta både arbetstopparna och vända dalarna på egen hand. Företaget måste ju gå först och i tillväxt finns sårbarheten i att marginalerna är knappa. Drömläget är att snabbt komma upp i omsättning och vara flera som jobbar tight.
– Hur svår just friluftsbranchen är pga allt gratisarbete andra gör vid sidan om sina heltidsjobb bara ”för att det är kul”
– Hur otroligt mycket fördomar man möter som digitalnomad, influencer, bloggare, fotograf, frilufsare, kvinnlig företagare, kvinnlig bilägare.

Är det värt det i slutändan? Ja. Alla dagar i veckan älskar jag friheten, att bestämma mina egna projekt och arbetstider.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara