Ute på vandringsleden kan du behöva vada för att ta dig fram till dagens slutmål. Om du följer markerade leder finns ofta väl uppbyggnad med broar så att du slipper de riskfyllda vaden. Ofta är det iskallt smältvatten som forsar ner från berget vilket gör att du snabbt blir nedkyld om du blir blöt. Då är det av största vikt att  vada säkert. Tänk på detta när du ska vada!

1. Välj det grundaste stället att vada över.

Hellre grunt och lite längre än djupare och kraftigt strömmande vatten. Se till att inte vada när vattnet är över knähöjd på grund av ökad risk att ramla med tung ryggsäck i strömmande vatten och halt underlag .

2. Packa vattentätt och skydda elektronisk utrustning

Packa ned alla värdesaker som kamera och mobiltelefon och annan elektronisk utrustning i vattentäta påsar om olyckan skulle vara framme. Knäpp upp avbärarbältet på ryggsäcken och ha den hängandes löst på axlarna medan du vadar så att du snabbt kan komma ur den om du skulle ramla.

3.  Ansiktet mot strömmen och bestämda steg

Vada i kängor om de inte riskerar att bli blöta eller ta på dig sandaler från ryggsäcken. Undvik att vada barfota eftersom du lätt ramlar eller skadar dig på vassa stenar. Stötta dig gärna med vandringsstavar medan du vadar. Gå med bestämda, stadiga steg och ha ansiktet vänt upp mot strömmen medan du går.

Vad är ditt bästa tips för att vada säkert? Har du erfarenhet av något riktigt misslyckat vad som gav minnen för livet? Dela med dig i kommentarsfältet!

Mer om säkerhet på vandringsleden:

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

 1. Stefan Gustafsson Svara

  – Gå med en rejäl vandringsstav så du alltid har två stödpunkter av tre.
  – Knäpp upp midjebältet säger ju alla böckerna, men har aldrig testat själv.
  – Foppatofflor är jag förtjust i under vandring. Då kan du ha kängorna torra, skyddar fötterna mot vassa stenar, torkar på ett ögonblick, snabbt i och ur för nattliga toabesök, skyddar mot blött/smutsigt/kallt stuggolv.

 2. Elisabeth Svara

  Inte riktigt vadning, men nästan: På min första fjällvandring, med scouterna för många år sen, skulle vi ta oss över en rätt smal men strid fjällbäck. Det låg en stor sten i mitten som vi kunde kliva på för att slippa vada. Vi hade stora tunga ryggsäckar på oss. När det var min tur var jag lite försiktig och tog stöd med patrullflaggans stav mot bäckens botten när jag kliver ut på stenen. Staven halkade till och gled ur min hand, varpå jag gjorde ett utfall för att fånga den. Det vore olyckligt om patrullflaggan förs med av strömmen och försvinner, tänkte jag väl. Det jag inte tänkte på var att jag hade en högt packad 20-kilos ryggsäck på ryggen, vilken tippade över och välte mig framåt. Jag hamnade på mage över stenen, med ryggsäckens överdel i vattnet över mitt huvud. Kände mig som en sköldpadda som som stod på ände, och kunde inte röra mig ur fläcken, utan låg där och viftade hjälplöst med armar och ben. Som tur var hade jag 6 starka patrullkamrater som kunde lyfta både mig och ryggsäcken i princip rakt upp och uppfär

  • Angeliqa Svara

   Åh, det lät verkligen som en otäck erfarenhet, så skönt att du hade alla starka armar att komma till undsättning. Vad kan verkligen bli förrädiska på sekunder.

   Hurra för väl utgång

 3. Jag gjorde ett dumt vad förra sommaren. Gick över där vattnet var för djupt och för strömt. Var bara en hårsmån från att svepas med. Som tur var klarade jag mig med andan i halsen.
  Jag har också med mig foppatofflor på vandringarna men skulle ALDRIG gå ett stenigt vad (som de flesta vaden ju är) med dem. Det stödet kängorna ger är ovärderligt när man ger sig på det farligaste momentet under hela vandringen.

  • Angeliqa Svara

   Åh, pjuh för att allt gick väl med vadet efter allt. Det är sådana gånger man verkligen förstår naturens obönhörliga krafter. Jag överraskades av ordenbtligt oväder mitt på ett kalfjäll en gång och en annan gång vandrade jag utan att ha med pannlampa och det var svårt att se ledmarkeringar i terrängen när det blev mörkt. Det är två gånger som verkligen lärt mig läxor. Tacksam att allt gick väl men i studen skrämmande.

   Tack för att du delar med dig om foppa-erfarenheterna vid vad!

Kommentera

Spara