En av de viktigaste sakerna när det kommer till vandringsutrustning är valet av kängor. För trånga eller för löst sittande ger skavsår och blåsor medan rätt val av kängor kan ge dig stöd, support och underlätta vandringen.

Hur väljer man rätt i en djungel av alternativ? Idag delar jag med mig av mina bästa tips för val av rätt vandringskängor. I vilken terräng och klimat du ska vandra och hur mycket packning du ska bära med dig är två avgörande faktorer för vilka krav du ska ställa på din känga.

En rejäl känga – För krävande vandring i terräng

Att ha en känga som är vattentät samtidigt som den ventilerar gör att du håller fötterna torra både om du tvingas kliva i vattenpölar eller svettas om fötterna. När du ska vandra i mer krävande terräng, som fjällmiljö med mycket uppförsbackar, rufflig och stenig terräng, behöver du en mer rejäl känga. I fjällmiljö får du inte tillräckligt stöd av en låg sko, detta blir ännu mer påtagligt om du går med tung packning.

Att ha en fullpackad ryggsäck på ryggen med spritkök, tält och annat du behöver för flera övernattningar gör att du sätter stor press på knän och leder. Vandringskängor finns med mer eller mindre högt skaft och vissa är mer pjäx-liknande än andra. En bra hållpunkt är att ju högre skaft du väljer desto mer stadgar du ben och knän, och du hjälper därmed även ryggen.

Lättare Vandringskänga – För skogspromenader och enklare dagsvandringar

När du vill ha en känga som går upp över ankeln, ger stöd och skyddar dig från att bli blöt samtidigt som du inte ska bära så tungt.

En låg sko – För lätt vandring på plan mark

Icebug Vinteraktiviteter för familjen med hund

När du köper en låg sko ska du titta efter en sko med stabil sula. En tjock sula gör att du inte känner av underlaget och en styv sula ger foten support när du kliver på kanter, stockar och stenar. En stabil sula ger stöd medan en sko med en sula du kan vrida som en trasa kommer göra att det känns jobbigt att gå på stenar.

En låg sko passar bra för vandring i lättare terräng. Till exempel om du ska gå längs med Santiago de Compostela i Spanien.

Sandaler – För vadning och kvällshäng i campen

Jag brukar alltid packa ned ett par lätta vandringssandaler oavsett när och vart jag vandrar. Jag tycker om att byta om till dem under kvällarna för att kunna röra mig mer fritt och ledigt, de är perfekta att hoppa i mitt i natten när det är dags för kissetur och de är smidiga att byta om till när det är dags att vadas. Ett par rejäla vandringssandaler skyddar fötterna mot vassa stenar i vattnet och gör det lättare att få grepp om hala stenar.

Jag har gärna denna typ från Teva eller den här hybridsandalen (som skyddar tårna från smågrus) från Salaomon.

Tänk på det här innan och under butiksbesöket!

Du gör en investering i dina vandringskängor och tar du hand om dem på rätt sätt kommer du kunna ha glädje utav dina kängor i många, många år. I friluftsbutikerna finns ofta kunnig personal som gärna hjälper dig att hitta rätt modell och passform för dina nästa äventyr.

Du behöver ha ungefär en centimeter extra i kängan. Be om hjälp att mäta fot och känga.

Känn efter att hälkappan sitter bra runt foten – det betyder att hälen inte ska röra sig upp och ned för mycket när du går – då har du en för stor modell.

Kängan får inte heller vara för kort eller liten så att den klämmer åt för hårt. För även om kängan sitter bra i butiken så kommer dina fötter svälla när du har börjat vandra någon timme, och du vill inte att tårna slår i framkanten på kängorna när du går i nedförsbacke.

Checklista:

– Vilken miljö och terräng ska du vandra?

– Kommer du gå i mycket uppförsbackar eller plant?

– Hur mycket packning ska du bära med dig?

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara