Den här helgen låg första snön som ett varmt, värmande täcke över världen och jag hade för några veckor sedan bokat in vallakurs på Aktivt Uteliv. Jag gillar att åka turskidor och längdskidor vintertid för det är två bra sätt att vistas i naturen när det inte är vandringsbart på leder och stigar. Däremot har jag aldrig tagit steget att förstå mig på hur jag ska valla skidorna ordentligt. Följ med på en snabbtur behind the scenes på vallakursen.

Fästvalla – sitter på mitten av skidan och ser till så att man inte får det bakhalt i skidspåret. Första steget såhär i början av säsongen var såklart att göra undersidan av skidan ren och fin med hjälp av vallaväck och en hel massa skrapande med en plastskrapa som ser ut som en bilskrapa men metoden kallas officiellt för att sickla med en sickel.

Teori blandades med praktik och vi fick en rejäl genomgång av allt från hur snöns egenskaper förändras med väderväxlingar och temperatur och hur olika valla kan användas för att skapa åkglädje.

Det här var det roligaste momentet. Glidvallning. Efter att skidan är rengjord så får man använda ett strykjärn för att arbeta ned den hårda vallan i belaget. Idag fick jag lära mig att hur väl man presterar på skidor inte i första hand har med vallan att göra – utan det handlar om att ha rätt åkteknik, rätt utrustning och hyffsad kondition – sen efter det då börjar vallningskvaliteten spela roll.

Borsta noggrant – det är ett återkommande moment som emellanåt kan kännas väldigt fysiskt. Borstning och sicklingen gör att man verkligen håller sig varm och igång. Den här kursen var tre timmar lång för att få med alla steg ordentligt, att få bättre förståelse för varför de olika momenten ska genomföras och sedan genomföra dem själv. Men sedan när man gjort alla stegen några gånger – med rengöring, tejpning och vallning så tar det kanske 10 minuter att valla skidor.

Slut för idag och tack för idag.

Läs mer relaterat:

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara