Jag har testat liftburen vandring i samarbete med Åre Destination.

Det första jag gjorde när jag kom till Åre var att åka Kabinbanan upp på Åreskutan. Med kängor på fötterna, andas in klar hög luft och se de blåa siluettarna av fjäll och sjöar. Det blev en plats att landa.

Åreskutans topp ligger 1420  meter över havet. Att ta kabinbanan upp är ett riktigt bra alternativ till att vandra de fem kilometrarna upp eftersom det sparar knän och tid. Oavsett hur du tar dig upp belönas du med milsvid utsikt över fjäll och sjöar.

Jag dras med en tråkig vandringsskada som gör att jag inte kan gå varken uppför eller nedför. Det innebär i praktiken att jag längtat väldigt, väldigt mycket efter att få känna känslan av storäventyr och den känslan kom till mig nästan direkt när jag kom hit. På vägen upp i liften fick jag tårar i ögonen för det betyder så otroligt mycket att få känna vildheten i landskapet. Vara i oändligheten av natur. Känna fläktarna från vinden. Se de andra förväntansfulla vandrarna. Prata med liftkamraterna. Jag är påfylld med positiv energi för lång tid framöver. Kroppen har längtat efter att få blicka ut och landa.

Här på skutan övar jag Hikefulness. Sitter länge, länge och tittar på utsikten. Ser hur människor lika små som myror letar sig ned för bergssidan på olika vis. Kompisgäng cyklar i full fart över de snötäckta partierna, vandrare letar sig i stadig takt ned längs slingrande stigar och andra springer ned med snabba fötter som letar sig över stockar och sten.

När du kliver av kabinbanan kan du vandra till Åreskutans topp – en vandring på ungefär en kilometer och en ökning med 200 höjdmeter. För snabba Årebor ryktas det om att det kan ta ungefär 20 minuter att komma upp men jag skulle räkna mer med 45 minuter.

Planera din vandring i Åre: Åre Trails interaktiva Vandringskartor

Våffelstuga

Går du upp på Åreskutans topp finns Sveriges högst belägna café i Toppstugan där du kan köpa fika och våfflor. Där är öppet de dagar och tider som Kabinbanan har öppet.

Jag tog Gondolen ned till Glashuset (Igloo Åre) och åt mig halft gladfördärvad på våfflor. Först en våffla med laxröra och picklad rödlök och sedan en efterrättsvåffla med grädde, chokladsås, hjortronsylt och (såklart) kaffe. Jag är ju den som gärna tar seden dit jag kommer och med ustikten från den lilla verandan på Glashuset så var bara det en anledning att stanna länge.

Kabinbanan

Kabinbanan gör att Åreskutan blir väldigt lättillgänglig. Åk upp och vandra ned eller spara knäna och gå upp för att sedan åka ned. Eller om du har ont om tid eller bara vill ha en lättare utflykt så tar du kabinbanan både up och ned. Vid bra väder åker kabinen upp och ned under dagen, däremot går den inte vid stark vind eller oväder så se till att hålla koll på öpettiderna för Kabinbanan om du vill använda detta alternativ.

I varannan kabinbana kan hund tas med. Här på bild är äventyrshunden Heidi som älskar att spana efter fåglar.

   

   

Det här är en av många passande halvdagsturer som går att göra i och omkring Åre.

För dig som vill vandra mer.

Jag rekommenderar att du testar någon av följande halvdagsturer:

Tuff vandring via Östra leden: Du startar i byn (centrala Åre) och går via Fjällgården via Totthummeln och rakt norrut till Åreskutans topp. det är en utmanande vandring med en stigning på nästan 1000 höjdmeter och du vandrar i ostörd fjällterräng.

Ett lite lättare alternativ är att gå upp för Åreskutan via Stjärnvägen. Du går från byn via Worldcupliftens bergsstation och Mörvikshummeln upp till toppen. Om du har starka knän är det riktigt vackert att gå denna led ned för skutan men kabinbanan är ett skonsammare alternativ.

Vandringstips: 6 halvdagsturer i Åre

Detta inlägg skrevs i samarbete med Åre Destination.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

 1. Vilken magi du ustrålar, och kärleken till naturen får mig att bli alldeles glad i själen. Jag hoppas att din återhämtning går framåt så du snart knallar precis som du vill och önskar <3. Bilderna i inlägget är helt episka och jag vill ut och göra samma sak och ta nya bilder :-).

  Ses om ett par timmar, vännen.
  KRAM

  • Åååh underbara du <3 Underbarsamt är ordet och så kul att du och Lena hann klämma in toppen redan första dagen. Wohooo 😀

   See ya sooners 😀

   Kram

Kommentera

Spara