Angeliqa Mejstedt vandrar i Kloten

Vandringsoutfiten är förevigad med det vackra timret i bakgrunden. Igår var jag ute och vandrade i Kloten som ligger en bit utanför Skinnskatteberg på andra sidan gränsen från Västmanlands län. Det tog ungefär en och en halv timme att köra från Västerås. Området har många tjärnar vilket lockar till sig en del fiskare och husvagnsfolk, men det gör också att det är lätt att hitta vatten och riktigt trevliga rastplatser under dagen. Är det riktigt varmt går det såklart att bada på flera ställen. Vandringen varierade mellan skogsstigar, leder och landsväg. Ledmarkeringar är mycket väl uppmärkta och både spänger, vindskydd och övernattningsstugor är väl ompysslade i området. Under dagen gick vi förbi två övernattningsstugor och två vindskydd som kan användas för övernattning för den som vill sova mer i det fria. Leden tog oss förbi utsiktstorn, torp och friluftsområde. För den som vill finns det möjlighet att kombinera kanotpaddling och vandring med hjälp av friluftsarrangörer i området. Den här tiden på året är väldigt speciell att vandra. Den torra ljungen luktar gott när solens strålar värmer den. Knoppar har brustit ut och skapar ett nytt lummigt landskap efter den långa vintern. Äntligen går det att se blommor, fjärilar, får och kor.

Tjärnar, bäckar skog och berg

KOrsar flera vattendrag under vandring i kloten

Vandring i Kloten utanför Skinskatteberg

Väl underhållen vandringsled i Kloten

Vindskydd och mysiga fikastopp

Rastplats Kloten

Här är ett perfekt ställe för fika, korvgrillning, bad och övernattning. Vi valde att ta en fikapaus här och rensade ryggsäckarna på både singoalla, citronmuffins, kanelgifflar och kexchoklad.

Frystorkat Kaffe-på-gång

En riktig vandringskompis

Tydligt tecken på att du har att göra med en riktigt bra vandringskompis!

Utsiktstornet på Gräsberget

Utsiktstornet på Gräsberget, Kloten, Skinskatteberg, Västmanland

Utkikstornet har en spännande planlösning med trappor som kräver lite gymnastiska övningar för att komma upp för. Du kommer förstå vad jag menar när du själv ska klättra upp i tornet.

Vandring är en valid ursäkt för att fik

Grymt bra fikaställe. Det finns plats för tre personer att sitta högst upp i tornet och fika med utsikt, genom springorna, över grantopparna.

Utsikt över västmanlands skogar från gräsberget, Kloten utanför Skinnskatteberg

Utsikten från tornet var vacker, trädtoppar så långt ögat kan nå. Här uppe syns inte ett spår av civilisation fastän vi fågelvägen inte är särskilt långt från lite större samhällen. Jag tycker alltid att det blir paradoxalt att vara långt ute i skogen utan att se en enda människa under många timmars tid och sedan kastas tillbaks till verkligheten att så många tidigare gått samma sträcka, njutit av samma utsikt och kanske suttit ned i precis samma hörn av utkikstornet och tittat ut på samma landskap. https://youtu.be/VXBbGVVMxn4 Kolla utsikten – kändes nästan som att vandra längs en kanjon för en liten stund.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Fredrik Svara

    Trevlig sida, men var i Kloten finner du Utsiktstornet ?
    Mvh
    Fredrik

Kommentera

Spara