Nationalparkerna skyddar speciella värden som är guld att upptäcka till fots – detta inlägg är en hyllning till Sveriges fantastiska nationalparker och sidan sverigesmationalparker.se som är en fantastisk sida för att planera kommande äventyr och drömma sig bort bland magiska bilder!

Sverige var först i Europa med att bilda nationalparker 1909 för att bevara naturvärdena, främja friluftsliv och turism. Idag finns 29 olika nationalparker från Vadvetjokka i norr till Dalby söderskog i söder.  De flesta har uppbyggda entréer där du hittar praktisk information som kartor, parkeringsplats och annat du behöver för att enkelt komma ut i naturen. Många har också Naturum – bemannade informationscentrum – där du kan fråga om sevärdheter och hitta utställningar. Nationalparkerna har varierande vandringsmiljö med fjäll, barrskog, ädellövskog, vattendrag, sjöar, våtmark, skog, kust och hav.

Vad är skillnad mellan Nationalpark och Naturreservat?

I Sverige kan natur skyddas på framför allt två olika sätt – genom naturreservat eller nationalpark. Nationalpark är ett kraftfullare skydd än naturreservatet. I en nationalpark ägs marken av staten och det är regering och riksdag som fattar beslut om de stora, orörda markområdena som ingår i nationalparkerna. Naturreservat kan ägas privat eller offentligt och det är länsstyrelse och kommun som fattar beslut om att bilda naturreservat i samråd med markägare och olika berörda parter. Naturreservat bildas ofta för att skydda och bevara naturmiljöer och olika arter som lever där. Området kan vara stort eller litet.

Visste du att: Sverige har 3 200 naturreservat som täcker 54 000 kvadratkilometer.

Sveriges 30 Nationalparker:

I Sverige finns 30 nationalparker. Via nationalparker.se kan du ladda ned och skriva ut ett häfte där du kan markera de nationalparker du besökt (KRYSSLISTA PDF). Ett livslångt äventyr att upptäcka så många utav nationalparkerna som möjligt och samtidigt vandra i Sveriges skiftande miljö.

 1. ABISKO Kliv av tåget och rakt in i en blomstrande fjällvärld på en av Sveriges soligaste platser. Vintertid är Abisko en av de bästa platserna i världen för att uppleva norrsken.
 2. STORA SJÖFALLET/ STUOR MUORKKE Nationalparken bildades 1909 för att bevara det stora fallet. Fjället Akka med sina toppar och glaciärer samt de vackra urskogarna av tall imponerar även om det stora fallet inte finns kvar.
 3. SAREK Sarek bjuder på Sveriges mest dramatiska natur med spetsiga fjäll, mäktiga glaciärer och forsande vattendrag.
 4. PIELJEKAISE Vidsträckta fjällbjörkskogar är nationalparkens kännetecken liksom ängar fulla av gula smörbollar som möter besökaren i juni.
 5. SONFJÄLLET Sonfjället reser sig över den omgivande gammelskogen. När nationalparken bildades 1909 var den ett av björnens sista fästen i landet och här finns numera gott om björn.
 6. HAMRA Vidsträckta myrmarker, urskogsartade skogar och den slingrande Svartån bildar en sällsynt helhet av natur som bjuder in till vandring och friluftsliv.
 7. ÄNGSÖ På ängarnas idylliska ö kan du njuta av blommande gullvivor och orkidéer. Ängsö är betesdjurens och slåtterns landskap, men här finns också vildvuxen gammelskog. 8.
 8. GARPHYTTAN I Kilsbergens mörka barrskogar ligger Garphyttan med blommande ängar och lövskogar. Här möter gammelskogens hackspettar det gamla odlingslandskapets sångfåglar.
 9. GOTSKA SANDÖN En sällsamt vacker ö med milsvida sandstränder och djupa soliga tallskogar. Ta turbåten till denna ö som i sekler fascinerat besökare.
 10. DALBY SÖDERSKOG På skånska slätten ligger denna lövskogslund som en lummig, inbjudande oas. Om våren kan få platser tävla med Dalby Söderskog i blomsterprakt och fågelsång.
 11. VADVETJÅKKA Sveriges nordligaste nationalpark. Riktig vildmark med några av landets djupaste grottor.
 12. BLÅ JUNGFRUN Mitt i Kalmarsund reser sig en märklig ö av röd granit med släta berghällar, grottor, ädellövskog och en fantastisk havsutsikt.
 13. NORRA KVILL Förtrollande urskogsartad skog med höga barrträd, stilla tjärnar och mossiga block.
 14. TÖFSINGDALEN Hemlighetsfull dalgång med gamla tallskogar, blockmarker, forsande vatten och glittrande, små tjärnar.
 15. MUDDUS/MUTTOS De stora myrarnas och urskogarnas land. Här kan du upptäcka riktig storskog, det vilda Muddusfallet och väldiga myrvidder med sångsvanarnas rop.
 16. PADJELANTA/ BADJELÁNNDA I väglöst land breder öppna renbetade fjällängar och hedar samt stora kristallklara sjöar ut sig. Ovanliga arter som fjällräv och fjälluggla.
 17. STORE MOSSE Sveriges största myrområde söder om Lappland ligger på det små- ländska höglandet. Här fi nns fl era fågeltorn där man kan spana ut över de storslagna vidderna och kanske höra ljungpiparen.
 18. TIVEDEN Imponerande klippblock, mjukaste mossa och klara sjöar omger stigar som använts sedan urminnes tider.
 19. SKULESKOGEN Det här är Sveriges högsta kuststräcka med storslagna utsikter och världens högsta landhöjning. I de gamla granskogarna växer långskägg, en sällsynt lav som ser ut som julgransglitter.
 20. STENSHUVUD Det här är nationalparken vid havet i det skånska Österlen där kustberg, ädellövskogar, hedar och vackra stränder förenas.
 21. BJÖRNLANDET Här får man snabbt en känsla av hur naturen såg ut innan människan satte sina spår genom skogsbruk. Naturen liknar den Linné såg under sin lappländska resa för drygt 250 år sedan.
 22. DJURÖ Ett skärgårdslandskap i Västeuropas största insjö Vänern. Grova tallrötter slingrar sig på hällmarken efter mylla och fukt. Fina klapperstenshällar att beskåda fåglar från.
 23. TYRESTA Bara två mil från Stockholms centrum kan du uppleva tystnaden i den orörda storskogen som inbjuder till vandring och svampplockning.
 24. HAPARANDA SKÄRGÅRD En solig och sandig övärld med långgrunda stränder. Läget ytterst mot horisonten gör ön älskad av flyttfåglar, kajakpaddlare och vandrare.
 25. TRESTICKLAN I denna väglösa ödemark kan man vandra långt och njuta av milsvida utsikter. De tallklädda bergsryggarna verkar aldrig ta slut och hela tiden möts du av nya små sjöar och myrar.
 26. FÄRNEBOFJÄRDEN Unikt älvlandskap i nedre Dalälven med över 200 öar och skär. På skidor eller i kanot är det lättast att upptäcka hackspettarnas och ugglornas lövskogsrike.
 27. SÖDERÅSEN Höga höjder, vackra bokskogar och dramatiska raviner. Odensjön är en helt rund liten sjö i en skålformad, djup sänka i Söderåsen.
 28. FULUFJÄLLET Här möter urskogen fjället som lyser av tjocka, vita mattor av lav, eftersom det är vårt enda större fjäll där inga renar betar.
 29. KOSTERHAVET I landets första marina nationalpark finns vårt enda korallrev. Här kan du njuta av havets natur där det rikaste livet finns under ytan.
 30. ÅSNEN  Känsla av vildmark, upplevelser bokskog, insjöskärgård och uppleva ett rikt växt- och djurliv.

Läs mer om alla nationalparker på Sverigesnationalparker.se  – där hittar du också information om Sveriges naturtyper och skyddad natur. Vart går din nästa vandring?

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Padjelanta står på listan i sommar. Kanske blir några fler också. Längtet!!

  • Angeliqa Svara

   Padjelanta, Sarek och Muddus står högst på min lista . Alltså längtet, peppen och wohooo!!!

 2. Jag föreslår ett mycket bra alternativ till Norrland och deras (våra) mygg och knott. Ta tåget till Stockholm och sedan pendeln till Nynäs, därefter båten till Gotska Sandön. Det är platsen med stränder som får Paradise Beach eller till och med ”Ex on beach” att blekna bort utan en bra bränna och skam.

  Rekommendera den reslystne att förbereda sig med lite bra litteratur om öns historia och historiska platser, och den är ganska blodig med sjöröveri mm.

  Den riktigt äventyrslystne kan åka utan mat och leka Expedition Robinson, vilket kan bli realistiskt då ön saknar butik.

  TR

  p.s glöm inte kikare för att spana på strandens knubbisar (sälarna)

  • Angeliqa Svara

   Hahaha, älskar Robinsontipset!

   Alltså Nynäshamn går ju inte heller av för hackor. Jag älskar Torö Stenstrand om det är en kall oh blåsig dag så det är folktomt och en kan gå och kasta stenar i havet i godan ro.

Kommentera

Spara