Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Visit Dalen.  

Lårdalsstigen är en tuff och krävande vandring längs med bergväggen som ger fantastisk utsikt över Dalen och Telemarkskanalen som belöning.

 • Gradering: Röd / Svart
 • Längd: 14 km enkel väg
 • Tidsåtgång: 6-8 timmar
 • Starta: Eidsborg, Dalen
 • Högsta punkt: 848 meter över havet
 • Inspiration: #Lårdalstigen #visitdalen #visittelemark

De flesta väljer att starta vandringen från toppen av Eidsborgsberget ovanför Dalen på väg mot Lårdal. Det gör att man får den mest krävande delen av leden i slutet av dagen. Sommartid kan du kombinera vandringen med kanalfärd och då kan det vara skönt att passa morgonbåten från dalen och sedan vandra hem i lugn och ro.

Det finns starkt lokalt engagemang för leden och längs med vägen kan du se hemarbeten som är skapade över många koppar te och mödosamt uppsatta på träden. Många utav dem är skrivna på lokal dialekt vilket gör dem svårförståeliga även för norrmän. Men de visar kärlek och omtanke.

Från leden har du utsikt över Hardangervidden som är snötäckt året runt och ger fin kuliss.

MSHI Viktoria till Vandringsstarten

Jag har testat att åka båten som tar dig till vandringsstart och bara det var en upplevelse i sig. Den som inte vill vandra alls kan åka båten längs med hela kanalen och slussas längs med den 100 kilometer långa båtfärden.

Från Dalen Hotel kördes vi i fem minuter till båtbryggan. Varför man inte går den korta turen? För att det är helt fantastisk upplevelse att åka gamaldags minibuss med chaufför som har finhatt. Jag älskar att tänka att det var såhär man startade vandringsturerna för 100 år sedan.

Båten avgår på morgonen och åker hem på eftermiddagen. Sommartid kombineras vandring på Lårdalsstigen enkelt med båtfärd i endera riktning.

Här lagas det frukostvåfflor för fulla muggar. Mmmm för doften som sprider sig. 

Laxsmörgås och kaffe blev min start på morgonen. Det dukas upp en ljuvlig frukostbuffé till resenärerna. Perfekt uppladdning för hungriga vandrare.

Upplev vandringen längs med Lårdalstigen:

Tittar man på platsen där leden går är det lätt att anta att leden går tvärt upp, platt och sedan rätt ned. Men även det som ser ut att vara ”plan raksträcka” går hela tiden leden upp och ned, in mot de branta avsatserna med utsikt över Dalen och tillbaka in i terrängen. Så det är en krävande och svindlande tur på 14 kilometer som väntar dig som vandrar Lårdalsstigen.

Jag har hittat flera vandrare som delar med sig av platsbilder direkt från leden – de får visa verkliga leden eftersom jag själv inte kunde vandra som planerat på grund av mina segdragna skada i benen.

 

Längs med leden kan du se husrester om du är uppmärksam, för länge sedan bodde människor i den här otillgängliga miljön. Idag är det bara vandrare och friluftsintresserade som rör sig här – och vissa väljer att övernatta längs med sträckan. Sommartid kantas leden av violer, vitsippor och smultron.

4 Sägner från leden:

Den gömda skatten: Sägnen säger att Åse Stålekleiv, en kvinna som i frustration red ut över stupet med sin häst, fyllde tre kopparkärl med pengar och gav sig ut till Lårdalsstigen och skulle sänkte ned förmögenheten längs med Lårdalsstigen. Idag letar man fortfarande efter skatten.

Stentroll och gammalt groll. Risen Gygri är en av platserna du vandrar förbi på leden – det är två fjällformationer med en spännande historia. Kvinnan i hushållet lovade att koka gröt till mannen när han kom hem efter en lång dags arbere i skogen – men kvinnan var upptagen med att göra annat och var inte hemma när mannen kom hem trött och hungrig. När mannen upptäckte att kvinnan inte var färdig med maten blev mannen så arg så han letade reda på henne vid kanten av ett stup. Han är så full av vredmod och ilska att han sliter huvudet av henne, men precis samtidigt sliter kvinnan av mannens könsorgan. Stenarna du ser längs med vägen är de stenade trollen av mannen och kvinnan.

Skrevan och underlivet. Möyskrivet är en skreva med tak som du passerar. Det är en tvär klyfta varifrån du ser ut över Dalen. Klyftan kallas för kikhålet och för länge sedan bode en dödsdömd kvinna här. För att slippa undan dödsstraff uppmanades hon att hoppa över den breda skrevan och livskraftig som hon var tog hon chansen och klarade sig. Skrevan är idag en stark symbol för kvinnokraft och skrevan har symboliken för kvinnans underliv, livets start från kvinnans skrev och den faktiska skrevan.

Kortare avstickare: I Urdalen kommer till en plats där du väljer om du vill gå leden eller eller ut till utsiktsplats. Längs med hela leden finns massor med utsiktsplatser ut över Dalen. Kan vara en fin utsiktspunkt för den som vill gå en kort dagsutflykt och inte gå hela leden.

Bakom mig ser du sträckningen av Lårdalstigen. Längs med överdelen av den branta väggen går Lårdalstigen.

Tips till dig som vill vandra Lårdalsstigen:

 • Planera turen för en säker tur . Då är det bra att ta reda på fakta om leden innan man ger sig ut.
 • Tänk på att detta är en krävande led, planera gott om tid.
 • Ta med gott om vatten, för det finns inte att fylla på längs med vägen.
 • Ha med mat och snacks så att du klarar dig hela långa vandringsdagen.
 • Njut av utsikterna det är väl värt att ta de små avstickarna från leden som pekar ut mot utsiktsplatserna. de är belöning för mödan.

Har du mer frågor om leden så finns väldigt välutbildad personal i vandringsfrågor på boendena i Dalen och Turistbyrån. Där har de själva gått leden och kan ge rekommendationer, tips och karta m.m. som du kan behöva.

Detta inlägg skrevs i samarbete med Visit Dalen som gett mig en gedigen inblick i hur det är att vandra Lårdalsstigen och även tagit med mig på de delar jag kunnat genomföra. Läs allt om Lårdalstigen hos Visit Dalen

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara