Läs om vandring från Nikkaloukta Fjällstation till Kebnekaise Fjällstation, en trevlig båttur som besparar dig många kilometers vandring och slutligen mina bästa tips till dig som ska bestiga Kebnekaise. Jag hade länge haft en dröm om att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise. En dröm som uppfylldes en dag i augusti för några år sedan. Först och främst måste man ta sig till Kiruna för att sedan utgå från närbelägna Nikkaloukta som är utgångspunkt för vandringen. SAS har flyg mellan Stockholm och Kiruna, då tar resan ca 1, 5 timmar. Sedan tar du Taxi fån Kiruna Flygplats till Nikkaloukta. Det går också att ta tåget till Kiruna, ett bra alternativ är då att ta nattåget.

Nikkaloukta Fjällstation

Vandring, Kebnekaise

Vandringen börjar vid Nikkaluokta Fjällstation. Här finns bra tältmöjligheter för den som anländer sent på kvällen, det finns också en restaurang med sagolikt god mat.  Därifrån är det relativt enkelt att vandra fram till sjön Ladjojaure. På vägen mellan Nikkaloukta till Kebnekaise fjällstation, men även på vägen upp för Kebnekaise mötte jag flera barnfamiljer. Det är möjligt för alla att vandra, det gäller bara att anpassa tempo och att planera in många små raster.

Ladtjojaure, Nikkaloukta

Ladtjojaure, Kebnekaise

Halvvägs mellan Nikkaloukta och Kebnekaise Fjällstation ligger sjön Ladtjojaure. Här finns en kaffestuga med väldigt gott kaffe och sedan har du friluftsvärldens häftigaste hamburgerhak, Lap Dånalds, där du kan köpa renhamburgare till en billig penning. Här är sista möjligheten att lyxa till det med färdigmat och god-kaffe på en lång stund. Såhär är det att besöka Lap Dånalds.

Ladtjojaure, Kebnekaise

Vid sjön har du valet att antingen ta båten över för ett par hundralappar eller så vandrar du de nästintill 7 kilometrarna runt sjön. Jag kan varmt rekommendera alternativet att ta båten över, det är en upplevelse i sig. Har du tur kan du se renar längs med strandkanterna. Sedan börjar en mer krävande etapp. Förbered dig på kuperad och bitvis stenig terräng. Du övernattar på Kebnekaise Fjällstation eller slår upp tältet i närheten. Börja vandringen upp för Kebnekaise så tidigt som möjligt följande morgon och kom ihåg att äta rejäl frukost.

Författare Angeliqa

5 Kommentarer

 1. Pingback: Planera topptur Kebnekaise | Vandringsbloggen

 2. Bra info, tackar för det!

  Kommer du ihåg ungefär hur lång tid det tog att gå från Nikkaluokta till båt bryggan? och sedan från man går iland och upp till Kebne fjällstation?

  Mvh
  Tommy

 3. Räkna med minst en och en halv timme från båtplatsen till fjällstationen, det är sju kilometer ungefär. Från Nikkaloukta till båtbryggan tar det ungefär 70 minuter.

 4. Moa Bjärestrand Svara

  Hej! Jag undrar om det går att tälta runt sjön Ladjojaure? Tänkte om man vill vandra flera dagar och ta kortare sträckor.

  • Hej, Jag har inte provat det och sitter inte så att jag kan ta fram fjällkartan just u. Men fråga i Facebookgruppen Vandringsbloggen Community så kan säkert någon hjälpa dig 😀 Kram

Kommentera

Spara