Finska radiostationen YLE X3M hörde av sig för intervju och artikel om vandringsfördommar jag stött på, prestationskulturen i friluftsbranchen, stereotypa prioriteringar i friluftsbutikernas damavdelningar, arbetet med Kvinnliga Äventyrare och råd om hur man hanterar verbala påhopp i fjällstugan.

Läs hela artikeln: ”Har du en pojkvän som bär din packning? Angeliqa Mejstedt möter vandringsfördomar”.

Respons via Vandringsbloggen Community har bland annat varit följande reaktioner på artikeln: 

”Du skriver så underbart och det känns så skönt att läsa att du med all erfarenhet och som är en av mina förebilder inte heller alltid passar in i normen. Naturligtvis är det bedrövligt att det är så, men det ger mig en styrka i att inte vara ensam. Jag älskar naturen och vandringar men är ändå en kurvig kvinna med extra kilon och jag känner mig ofta förödmjukad när jag ska hitta friluftskläder för de är inte gjorda för såna som mig. /…/ j ag fått lära mig hantera naturen och vandringar på ett helt annat sätt och ett annat tempo än andra vandrare och det får mig ibland att känna mig ovärdig, som att jag inte riktigt har rätt att kalla mig vandrare…”

”Jag blir lika irriterad varje gång jag går in i en sport/friluftsbutik och ska leta kläder i färger jag tycker om.. Alla finns på herravdelningen!! Jag köper ofta herrmodellen ändå för att få den färg jag vill ha, men dom kläderna sitter inte alls lika bra..”

”Känner som tur va inte igen mig.. hittills har ingen man sagt åt mig något hur jag ska vandra, göra upp eld eller hur jag ser ut.”

”Jag personligen känner inte igen mig, mer än när man kolla på min sambo och hennes utrustning/kläder. Men jag har däremot sett och hört mycket folk som är ”vet bästare” om hur allt är eller ska vara och att det är vara för dom kvinnliga vandrarna att hålla med eller följa med tyst och se glad ut. Tittar man på kläd marknaden så är det som du säger fortfarande väldigt mans inspirerat.”

”Angående friluftskläder så är det som med vanliga kläder. För mycke fokus har lagts på att tjejers kläder ska vara snygga och för lite på praktiska.”

”Jättebra artikel! Det där med att det finns en massa åsikter om hur vandring ska gå till känner jag verkligen igen och kan tänka mig är något som drabbar kvinnor i ännu större utsträckning. Det fina med vandring är ju mångsidigheten och möjligheten attlägga fokus på precis vad man vill! Folk borde vara bättre på att uppskatta det faktum att andra vandrar snarare än att fokusera på att intresset ser liiite olika ut.”

Vandringsbloggen Community finns i varje län med möjlighet för vandringsintresserade att hitta likasinnade kamrater att upptäcka sitt närområde tillsammans med. Vi diskuterar vandringstips, delar egna utflykter och smultronställen och diskuterar allt från friluftsmens och utebajsning till förhållande som sätts på prov ute på leden och världens bästa vandirngsplatser. 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara