Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Visit Dalen.

Vandringsturen till Rui startar i centrala Dalen och tar dig rätt upp för bergssidan och bjuder sedan på vidunderlig utsikt och spänannde kulturhistoria.

  • Längd: 5,5 km
  • Tid: 2-3 timmar
  • Högsta punkt: Eidsborg 540 meter över havet
  • Boktips: Rui-jentene som kom til kongen
  • Vandringstid: April – Oktober

Vandringsleden startar nere i Dalen vid båtbryggan eller strax ovanför Dalen Bed och Breakfast – sedan går vandringen rätt upp för bergsidan. Det är brant men inte långt innan du når första utsiktsplatsen Rui. Du gör ungefär 200 höjdmeter under en kilometer. Sedan når du till boplatsen där systrarna Rui var de sista att bo. De är väldigt speciella, för de var bara 120 centimeter långa och lyckades leva hela sina liv uppe på den lilla gården trotts mycket kärva förhållanden.

Idag sköts Rui systrarnas ägor helt på frivillig basis. Den som vill kan  donera en slant.

 

Rui – systrarna bostad

Inlandsisen har fört med sig stora stenbumlingar som formar naturlandskapet.

Här bode systrarnas djur.

Systrarnas lilla trästuga med utsikt ut över Dalen och kanalen / Bandak.

Idag stannar många vandrare och äter medhavd matsäck här. Precis innan jag och Linnéa slog oss ned för att beundra den mäktiga utsikten  ar en hel familj här med kaffetermosar, smörgåsar och små vandringsryggsäckar.

Kommer fram till… En plats att hänföras över naturens storslagenhet på!

Inne i stugan finns systrarnas liv bevarat i form av foton, möbler och gardiner som är kvar. Att kliva in här är som att göra en tidsresa.

Knut Eidsten skrev boken Rui-jentene som kom til Kongen och gjorde systrarna kända över hela Norge. När de for in till Oslo för att träffa kungen hade de aldrig lämnat sin hembygd. Boken handlar om systrarna Ingerine och Gurines liv. Hur de slet på gården dag efter dag, men utan att klaga. Hur de vände och vred på alla kronor de hade. Deras far Johan sa att ”Spaden ska alltid gå.” och det verkar på många sätt prägla de stretande systrarna som skapade en vardag på en så otillgänglig plats, långt från förnödenheter och med karg mark som de fick kämpa med.

Varje torsdag gick en av systrarna ner till byn för att handla och på vägen stannade hon ofta till hos en närboende. Men hon ville aldrig gå in i finrummet utan satt och vilade och pratade en stund i farstun. En syster var brukade också spå i kaffesumpen. Och hon spådde alltid positiva saker om lycka, framgång och rikdom.

Belöning för mödan

Fortsätt till Riarhamaren som ligger snett ned i skogen sett från stugorna, det är en trädallé som tar dig ner och du når fram till en plats med mörk och spännade historia. Annars kan du följa leden vidare upp mod Eidsborg Stavkyrka och Vest Telemark Museum.  Där kan du fika, äta våfflor med romme och lära dig mer om täljstenens historia som präglat området.

Detta inlägg skrevs i samarbete med Visit Dalen

 

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

Kommentera

Spara