Här är alla de här några utav mina utefavoriter för de stora och små äventyren. Tänk hållbart så är det en investering.

Hemmafixaren

Äventyret börjar redan hemma och i vardagen kan det vara härligt att ha utefavoriterna nära.

Kivskarpt och egentorkat:  Med hjälp av en torkugn kan du förbereda vandringssnaxoch torka din egna utemat. En lite enklare variant klarar av att torka svamp och frukt medan en riktig värsting torkar det allra mesta som kött, grönsaker och yoghurt. En annan härlig nyhet för hemmakocken är Moraknivs köksserie Classic 1891 med exempelvis kockkniv, skalkniv och brödkniv.

Inred med stil – ullplädar och  lampkrona av renhorn:  Kalla vinterkvällar värmer ullfiltar gott. Jag är förälskad i de här med naturmotiv från Klippan Yllefabrik. En grön med motiv av ett litet hus i skogen och sedan den gråa Lake in the Valley med fjäll och svanar i sjön. Rebecca Björk som har varit med som gäst här på bloggen några gånger tillverkar unika lampor och ljusstakar av renhorn. De är heldrömmiga och sätter konan på verket för vilket middagsbord som helst. Spana in hemsidan Made by Björk och dröm dig till naturnära inredning. Lägg en renfäll på golvet.

Smycka dig med det bästa du vet: Den som vill smycka sig friluftsaktigt kan bland annat göra det med Norsvalas halsband med tryck på läder ”Blod, svett och beckolja” eller hänga JohannaN fina renhorn runt halsen eller kanske ett klassiskt tennarmband med knapp av renhorn. Moski gör ledmarkeringar av silver att hänga runt hasen. Missa inte heller Naimakkas fina paracordarmband.

Skogsfavoriter

Kåsor från Kupilka – kompositmaterial i hälften trä och hälften plast vilket gör att du får en riktigt hållbar kåsa som kaffet smakar gott från.

Kläder och utrustning i klassiska färger och hållbara material är bland de bästa investeringarna du kan göra som vandrare.

Leta Hållbart och Lokalproducerat

Spana in det svenska märket Röjk som år 2020 siktar på att 100 % av produkterna ska vara biologiskt nedbrytbara och naturliga.

  • Anorak: Tyget är tillverkat i Sverige och innehåller växtbaserad olja istället för petroleum.
  • Vardagsstrumpor: Glada, mjuka och tillverkade i Sverige av muelsingfri merinoull.

Några andra riktigt härliga nyheter kommer från två svenska killar som tagit fram underkläder av svenskt trä. Skogsandarna och den råa, naturnära känslan är nära hos Allvar Underwear.

Missa inte heller Red Hat Factory från våra grannar i väster. Norska företaget handstickar röda mössor och det bästa är att du kan önska design om du vill.

Stockholmsbaserade Blank Bottles tillverkar vakuumisolerade flaskor designade att hålla en livstid.

Träkåsa till utekaffet

På den här bilden har jag handskar från Hestra, Fjällräven Eko Keb Jacket, såg från Silky och kängor från HanWag.

Mest uppskattade utrustningsprylen för mig är kaffekåsan. En riktigt fin handgjord kåsa av björkvril direkt från Lappland rekommenderar jag. Om du räknar gram är en klassisk vikkåsa toppen.

En bra kniv kommer du nästan hur långt som helst med. Jag har ofta med minst två knivar ut. Den ena är den lite mindre Eldris och den andra lite större för när det kommer till att splinta större vedklabbar och liknande aktiviteter – då har jag gärna med Garberg, Kansbol eller Bushcraft. Ett litet bryne ligger alltid till hands i benfickan eller ryggsäcken. För dagsturer passar det bra med liten lätt handyxa eller mer rejäl från Gränsfors beroende på vad du ska göra.

Alla vandrare behöver hålla sig skyddade mot väder och vind. Satsa på ett skönt mellanlager för spelkvällar i stugan och vandringspauserna på leden och så en riktigt bra jacka för att skydda mot vind, vatten och alla andra väderlekar. Jag har drömt om den där Smocken i herramassans år, den kan man packa nästan 20 liter prytlar i fickorna och det vore ett roligt projekt att se hur länge det skulle gå att överleva med bara vad som får plats i jackfickorna. Annars är jag helt såld på Haglöfs flourkarbonfria jacka som finns i en riktigt snygg grågrön modell.

Varma Underställ

För mig är underställströjan en av de viktigaste vandringskläderna i packningen. Jag är väldigt varm nr jag vandrar och använder ofta tröjan som mitt enda ytterlager om det inte är minusgrader. Det ska vara i ull så att det värmer även när det är blött och transporterar bort fukt från kroppen bra. Jag använder gärna woolpowers klassiska underställ och mellanlager med tumhål. Annars är tummhålsförsedda understället från Röjk en favorit.

Sova Ute

Det ska vara roligt och mysigt att sova i tält så investera i sådant du behöver för att ha det bra i tältet. Skönt liggunderlag. Varm sovsäck och bra belysning.

Det kanske viktigaste köpet av alla…

Vandrarens bästa och viktigaste investering. Sköna skor till vardagsträningen, rejäla kängor som klarar terräng och massa packning på ryggen och kvällshäng- och vadar sandaler. Kittad och klar för alla tänkbara äventyr med de tre varianterna.

Författare Angeliqa

1 Kommentar

Kommentera

Spara