Glad i hågen lade jag upp en bild av mitt russinpaket på instagram förra vintern. Det fick mig att tänka om rejält. Av alla de chokladkakor jag lagt upp i mina sociala flöden har jag aldrig fått annat än hurra-rop och gillatryckningar. Men bara sekunder efter mitt russinpaket publicerades fick jag en kommentar, som i all välmening, kommenterade de ohälsosamma tillsatserna i mitt val av fika. Jag ska vara ärlig och säga att jag inför längre vandringar köper storpack av de billigaste russinen. Nu var jag tvungen att läsa på lite mer. Är det skillnad på russin och russin? På vilket sätt? Hur fel kan det gå med ett paket russin egentligen?

Bekämpningsmedel och mögelgift

Vart vänder man sig när det behövs tillförlitlig fakta och tillförlitlig testning? ICA-Kuriren förstås!

  1. Sverige importerar 7000 ton russin varje år
  2. 15 % av allt bekämpningsmedel i EU används till russin
  3. Över 70 % av russinen som testats av EU innehöll spår av bekämpningsmedel

Mögelgift påverkar njurar, lever och immunförsvaret. Det kan även ge fosterskador och ökad risk för levercancer. Mögelgift, eller Ochratoxin A, bildas när vindruvan angrips av mögelsvamp – risken för denna typ av mögel finns inte bara i russin utan även aprikoser, fikon, daddlar, plommon, vin och kaffe. Möglet kan växa så länge det är varmt och fuktigt. Det finns russin som säljs i Svenska butiker som innehåller mer än 7 olika bekämpningsmedel andra russin innehåller inga bekämpningsmedel alls. Bekämpningsdmedel kan vara hormonstörande och dessutom är det svårt för forskare att förutspå effekten av den unika kombination flera olika bekämpningsmedel kan bifoga – det är risk för sk. coctaileffekt. Läs mer: ICA-Kurirens Test av Russin i sin helhet Hur tänker du när du väljer vandrings-snacks? Vad har du för favoriter?

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

  1. Eftersom vindruvor är rejält besprutade d.v.s. giftiga så antar jag att även russin är det. Men det är ju minst lika alarmerande att folk äter såpass mycket choklad (och annat!) som innehåller palmolja, fast det leder till så mycket ”ont” i form av skövlad regnskog och därmed klimatpåverkan m.m. Tyvärr är det ju dock ofta svårt att väja miljövänligt och klimatsmart, och vandrar man ska det ju helst vara lite smidigt också, Ångest!

    • Du har så rätt! Det här är en djungel och det finns många bovar i dramat. Bara smågodis – det är en historia för sig. Vi får helt enkelt fatta så bra beslut vi mäktar med med den kunskap och det mål vi har framför oss. Jag är ju inte den som är sen att packa ned choklad i vandringsryggan – det är min guldkant. Och jag lusläser inte allt jag äter. Tack vare vaksamma instagramföljare får jag dock lära mig en och annan nyttig läxa mellan varven.

  2. Hmm, visste faktiskt inte detta med russin… Äter inte det så ofta så har inte funderat över det. Men vad intressant! Tyckte testet ser lite förvirrande ut, men det verkar som om de ekologiska är de bästa alltså?

    • Nej, jag hade inte heller någon aning. Tänkte det skulle vara ett bra alternativ gentemot exempelvis smågodis. Men det är svårt att göra ”rätt” i alla aspekter.

  3. Det är svått att välja rätt, bekämpningsmedel används ju bland annat för att förhindra mögelgift, så det är lite pest eller kolera.

Kommentera

Spara