Vanlife. Att bo i en bagagelucka på en bil. Parkera den på nya platser varje kväll. Jag har testat ett dygn i van och sammanfattar det som svinlyxigt frilufsande utan kånk. 

Foto: Louise Forslycke Garbergs

Helt ärligt så var jag lite tveksam för den stora kavalkaden bilder på renoverade, renoverandes och renoveringsdrömmande om van:ar som började dyka upp i mitt instagram- och facebookflöde för drygt ett år sedan. Fattade inte grejen. Varför vill de åka runt med bilen och bo så trångt?

Under ett dygn testade jag att bo i van med Louise. Jag har följt hennes ”No Hurry Van” renoverande via instastories. Steg för steg från inredningsrivning och rostskyddande, till pyntande och uppbyggnad. En omvandling.

Vi körde till Blåbärsviken. Älskar namnet på den platsen. Vi ställde vanen vid vattnet. Dukade upp stor picknickbuffé på kvällen under ett träd. Pyntade det med ljusslinga och banderoll. Sov i bakluckan – i det svåra valet mellan stänga och svettas i kvav luft eller öppna och släppa in mygg. Valde det senare alternativet. Blev uppäten. Totalt.

Badade på morgonen i vattnet. Det finns så få människor som lyckas övertala mig att bada. Jag är envisare än en sammantagen taxfarms envishetskvot på den fronten. Men vem är jag att bara halvtesta vanlifet – vem som helst fattar ju att man behöver sjöbada när det levs vanlife. Det varma vattnet överraskade mig. Och jag fick slädhunden att dra mig genom vattnet från ett långt koppel. Det var som att surfa. Alltså har inga ord för hur knäppt och kul det var på samma gång. Morgonkaffe i bagageluckan. No hurry. Sedan gick vi på skogsvägen och pratade skit innan det var dags att åka tillbaka till stan för del två av vanlife. Renovering. Jag har sparat ner Instastories från det galna dygnet om du vill följa med behind the scenes.

Annars har Louise tagit några riktigt härliga bilder för att minnas dagen.

Tre bästa sakerna: Du kan ta med PRICK allt du äger nästan. Du slipper kånka på saker. Du kan äta gomat.

Tre värsta sakerna: Myggen. Att man behöver stå ”synligt” (försök gömma en van liksom). Mygg.

Betyg: Kommer definitivt vanlifea mer om jag får chansen någon gång. Det är ett fantastiskt tillgängligt sätt att komma t i naturen. Men tycker inte meckandet är så roligt att jag kommer köpa en egen renoverings-van. Eller ja. Nu ska jag inte ljuga helt. Det var SÅ kul med alla sprayburkar, att ha svetshatten och höronkåpor, att åka på rullbrädan under bilen och så. Men  min tekniska hjälp kom aldrig att sträcka sig över stadiet att jag fick förtroendet att vara lockvakt till sprayburkshatten. Man blir bra på sådant man gör ofta.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Intressant med ”van life”, jobbigt med myggen. Inget myggnät? Vill passa på att tacka för en intressant blogg. Hittade hit eftersom Googlade på Caminon, och nu är fast. 🙂

    • Angeliqa Svara

      Hehe, hade glömt myggnät. Dyra läxor. Bra läxor. Vad roligt att du kom hit och blev fast – det är allt jag strävar efter här i världen. Att sprida glädje till att vara utomhus och göra äventyr. Säger helt enkelt – pååå återseende 😀

Kommentera

Spara