Vanlig Vandringsskada: Undvik Pansarpung och Infanterield

Vanlig vandringsskada är sveda mellan benen när man är ute och vandrar varma sommardagar. Kan hända både kvinnor och män på grund utav fukten och värmen som uppstår. Men farmför allt drabbas män. Kanske lite extra för att pungen faktiskt blir längre i värme (kryper ihop i kyla som motsats) och skaver då lättare.

Jag har själv råkat ut för det här obehagliga fenomenet när jag pilgrimsvandrade en varm senhöst. Gud nåde den smärtan. Det slutade med att jag drog på skavsårstejp på aldelles ohyggliga ställen för att lindra skavet. Det var skönt ända tills det var dags att rycka bort tejpen. Annars är det mest killkompisar som råkat ut. Så av erfarenhet så delar jag nu mitt allra bästa tips för att undvika den värsta sommarplågan.

Förebygg genom att lufta ordentligt!

Förebygg så många skador du bara kan. Det är lättare att förebygga än att lindra en redan uppstådd skada.

 1. Hemligheten är att lufta ordentligt. Gör allt du kan för att hålla området välcirkulerat och torrt. Det allra enklaste är helt enkelt att dra ned gylfen och öppna upp alla ventialtionsdelar du har på byxorna.
 2.  Rätt underkläder. Ha gärna underkläder med lite ben på och absolut inga snyggunderkläder med spets eller liknande – det blir skavsigt värre.
 3. Det är också viktigt att sköta hygienen ordentligt (fuska inte bara för att du är långt ute i skogen). När vi svettas fastnar saltkristaller på huden och den blir lättare irriterad. Så kasta dig i närmsta vattendrag, gör spa i tältvestibulen eller använd våtservetter varje dag.

Med de tre enkla stegen undviker du obehag 😀

Lindra uppkommen sveda

Har du väl fått skadan kan det vara svårt att tänka på så mycket annat. Men ta vad du har för att lindra.

 • Idominsalva
 • Inotyol
 • Barnpuder
 • Potatismjöl
 • Aloe Vera

Ha med någon utav de här sakerna i ditt lilla vandirngsapotek. Speciellt idominsalva är ju sådant man kan ha nytta av på så många sätt så det är alltid värt att släpa på den extra vikten. Såriga läppar och för fotmassagen i tältet på kvällen.

Så – nu väntar jag mig att se tio miljoner neddragna gylfar på lederna i sommar. Eller vad säger du, har du fler tips på hur du hanterat elden mellan benen?

Berätta din pansarfanteri historia i kommentarsfältet!

Kommentarer

 1. Bengt

  Tack f bra tips kring ett vanligt problem…
  Just att blasdka merd vatten så fort man bara kommer åt.
  En del killar med mycket hår på benen kan få skavsår av det; ta med vanliga korta tights …
  Bästa krislösningen; ta på kjol utan kallingar ….eller helt enkelt en vanlig skjorta med knäppning riktad till hö eller till vä ….alltså kiltupplägget kan rekommenderas
  Snickarkjolar finns ju för killafr på vanliga byggvaruhus.

 2. Daniel Modig

  Jag skulle i allra första hand rekommendera Inityol eller Helosan, dessa har jag lång erfarenhet av och de funkar magiskt bra!

 3. Katri

  För kvinnliga åkommor rekommenderar jag;
  Om du redan kommit hem prova vaselin, ute i ”fält” blötlägg tex alvedon eller liknade och lägg på värsta skavstället. Lindrar bra under längre tid i nödfall. Sov utan trosor.
  För att slippa ev. eld. Prova babypuder eller använd en tjock binda som håller fukten borta i det längsta! OBS! Alla dessa trix är prövade och har fungerat på mig i alla falla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *