Vår tid på Jorden Johan Rockström och Mattias Klum

Författare: Johan Rockström och Mattias Klum

Titel: Vår tid på jorden – Välfärd inom planetens hållbara gränser

Publicerades: 2012 Bokförlaget Langenskiöld Jag har fått ett recensionsexemplar av boken Vår tid på jorden av Langenskiölds Bokförlag. Boken väger över två kilo och kommer garanterat komplettera din bokhylla. Andra läsare säger bland annat; ”En fulländad bok om vad vi håller på att ställa till med.”, ”Om alla skulle läsa denna bok skulle världen snart se annorlunda ut.” och ”En fin bok att bläddra i med alla bilder”.

Vår tid på Jorden – Framtiden ligger i våra händer Bill Clinton skriver i förordet till boken att ”vi måste förnya vår relation till planeten jorden” och fortsätter med att det är möjligt för oss att vända den negativa trenden med hjälp av ett globalt åtagande. ”Under min livstid har jag aldrig arbetat med en fråga som varit så riskfylld och så löftesrik på en och samma gång.” Boken Vår tid på jorden visar att vi står inför stora klimatkriser om vi fortsätter med överkonsumtion och utnyttjande av jordens resurser. Jag läser om tjuvfiske, omvandling från regnskog till barmark, global ökning av temperaturen, motorfartygens miljöpåverkan, oljans produktionstopp och många andra globala kristrender. Beslutsfattare runt om i världen mäktar inte med att genomföra de stora och komplexa förändringar som krävs.  Men författarna pekar optimistiskt på att vi har all den kunskap och de verktyg vi behöver för att ta oss an utmaningen att leva hållbart och påbörja transformationen redan idag. ”Mänskligheten behöver en grundläggande förändring i sitt tankesätt.” Bokens budskap är att den gemensamma utmaningen är att få till ett globalt perspektivskifte. Med vetenskapen som utgångspunkt och etik, kultur och känslomässiga argument går det att börja komma till insikt om stegen mot en mer hållbar värld. Tillsammans kan vi rädda jorden.

Mattias Klum
Mattias Klum
Portrait Johan Rockström.
Johan Rockström

Johan Rockström är internationellt ledande forskare inom globala hållbarhetsfrågor och har tagit fram världens första analys av planetens hållbara gränser. Johan har blivit utsedd till Årets Svensk för sitt arbete att bygga broar mellan politik, samhälle och vetenskap. Mattias Klum har arbetat som frilansfotograf sedan 1986 och har jobbat mycket för National Geographic Magazine. Han fotograferar natur, kultur, djur och växter på ett unikt vis.

Omdöme – Den viktigaste boken i din bokhylla Inga fler ursäkter. Boken berör mig på flera plan, jag sugs in i de vackra skildringarna av naturen och städerna både när och fjärran. Samtidigt slår det mig hur förgängligt alltsammans är. Att om vi fortsätter i den här takten kommer inte mina barn och barnbarn kunna njuta av naturen på samma självklara vis jag alltid har gjort, det kommer inte kunna gå att blunda längre. Texten är skriven med omsorg, på ett enkelt sätt förklaras komplexa strukturer; vad som sker, varför det angår oss och vad vi kan göra för att ändra trenden. Den här boken återvänder jag till, läser vissa delar igen, försöker ta in storheten i ett stycke, tittar på de stora gripande bilderna, funderar en stund innan jag bläddrar vidare. Jag känner mig i omgångar både maktlös för allt jag inte som enskild person kan påverka, förbannad för hur långt vi redan överutnyttjat jordens resurser men också hoppfull och inspirerad till förändring. En riktig känslomässig berg-och-dalbana. Vår tid på jorden borde vara obligatorisk läsning för alla. Innehållet undgår ingen. Köp boken på BOKUS – Vår tid på Jorden Bilder i detta inlägg används enligt Creative Commons Licens.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara