Idag delar jag med mig av mina bästa vandringstips för en hektisk vardag. När vardagen rusar på i för snabb takt, matlådan äts framför datorn på jobbet och pappershögarna växer på skrivbordet. Sedan är det familjetid, matlagning och så vidare. Då känns vandringsträning ganska långt bort. Men måste det vara så? Till att börja med vill jag ställe en fråga till dig. Vem sätter reglerna för hur vandringsträning kan och får gå till? Ibland får jag frågan om jag har fler än 24 timmar på mitt dygn. Nej, det har jag ju såklart inte. På nått sätt gäller det att hitta en balans mellan roliga och hektiska dagar på jobbet, familj, vardagssysslor, träning, vandring och egentid. Jag har fått en fråga från en läsare som undrar om det verkligen är okej att vandra med sina kängor och hela utrustningen när man bor i stan och vill vandringsträna i närheten. Kommer folk titta, undra och prata bakom ryggen på mig? Behöver jag skämmas?

Angeliqa Mejstedt på Björnön, Mälaren i bakgrunden

Gör saker efter modellen ”good enough” och att ta tillvara på de chanser som finns. Nej, du behöver inte åka långt varje gång du ska vandringsträna. Ta på dig den fullpackade vandringsryggsäcken, dra upp vandringsstrumporna ända till knävecken, välj solglasögonen med spegelglas och lyssna på din bästa party-spellista på Spotify. Låt inte andra sätta begränsningar utan se till vilka möjligheter som finns.

Vardagsvandring – Bra träning och förberedelse

För att kunna njuta av en längre vandringstur gäller det att träna innan. Att gå in kängor och lära sig om sin utrustning på hemmaplan kan vara mycket värt när man väl kommer ut på en längre tur sedan.  För alla oss med en vanlig hektisk vardag så gäller det att ta tillvara på de stunders om finns och göra det bästa av varje tillfälle.

Hur mycket tid har du över?

Det varierar kraftfullt hur mycket tid som finns över för vandringsrelaterade aktiviteter och någonstans handlar det alltid om vilka prioriteringar som går att göra just nu.

30 minuter: Utnyttja lunchrasten på bästa sätt. Vissa dagar blir det inte mer än en halvtimmes lunchpromenad i gympaskor och kontorskläder. Allt är bättre än ingenting.

1 timme: Gå en kortare runda med lite tyngre packning och gör det ofta. Det här var en storfavorit som jag använde mig av på kvällarna efter jobbet när jag ville träna lite extra inför Fjällräven Classic. Då kastade jag på mig kängorna och den tungpackade vandringsryggsäcken och gick 45 minuter. Ett bra knep är att öka tyngden på packningen successivt,  då tränar du upp kroppen stegvis och undviker onödiga skador.

3 timmar: Utmana konditionen lite extra. På tre timmar hinner jag ta mig till ett närliggande naturreservat och vandra milspåret i full vandringsmundering. Addera valfri tid för kaffepaus och om möjligt släng in ett pass med backträning.

2-5 dagar: När de äntligen kommer, sådana helger när det går att vara borta fredag-söndag eller kanske till och med en hel vecka för vandring, tältning och utematlagning. Otvivelaktligen den bästa och roligaste vandringsträningen som finns.

Stolt friluftsnörd? Skriv i kommentarsfältet och berätta om ditt bästa tips för mer vandring i vardagen! Hur får du ihop friluftsintresse och vardagspussel?

Författare Angeliqa

5 Kommentarer

  1. Ett annat tips är att vandra hem från jobbet, under en tid gick jag i kängor och 10+ kg varje dag hem från mitt dåvarande jobb och uppförsbacke hela vägen hem. Det tog sin tid och man var värd en dusch vid hemkomst, men jag kunde vandra långa sträckor utan problem med den träningen

  2. Bra tips! Jag tror att det där lilla, en halv timma t ex, är bra för att komma igång. Är man inte van, är en lång vandring en påfrestning, inte en njutnig. Mina svärföräldrar här i Wales var ramblers och en halv dag för dem bar bara ett litet smakprov. Men visst är vandring en njutnig och en avkoppling på samma gång som det ger motion. Lena Dyche

  3. Matilda Drakvingen Svara

    Jag vill supergärna få in mer vandring i min vardag, såklart helst tillsammans med bästa sällskapet. Så här går mina tankar: (1) för att få med mig kompisar/vänner/bekanta som kanske inte varit ute så mycket men har viljan är det bäst att inte over-do it. Istället för en heldags vandring kanske det räcker med mil-spåret i närheten? På detta sätt blir sällskapet (och jag) inte helt schluuut utan får mer motivation och pepp att följa med fler gånger. Dessutom hinner man hem i god tid för att laga kommande veckas matlådor..Inte glömma kaffet och fikat! (2) När man vill ta till det tunga artilleriet och vandra 1.5-2 mil är beprövade vandringskompisar de allra bästa. Snacka om superpepp att vandra med motiverade och passionerade människor. Vandringsträningsgruppen på FB är bäst! Punkt. Men jag tycker heller inte att man ska vara rädd för att dra ut själv. Kanske sätta upp ett mål med sin vandring *klara en viss distans/ha viss vikt på ryggen* etc etc. (3) Tillfredställa upptäckar-genen och sprattelkropp samtidigt genom att i förhand googla på lämplig vandring där man aldrig varit tidigare. Snacka om att slå 15 flugor i samma smäll. (4) Upptäcka sin närmiljö!!!!! Billigt/miljövänligt/ögonöppnare/lokalkännedom. Man blir ju så ofta hemmablind. Vore det inte bättre tvärtom? Att man blir expert på sin närmiljö? Därtill kommer en massa möjligheter att guida både kända och okända runt om markerna.

    Underbart inlägg i bloggen! Ytterst relevant och engagerande.
    Lycka till allihop.

Kommentera

Spara