Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Vest Telemark Museum

På Vest Telemark Museum möter traditionell kulturhistoria modern arkitektur och besökaren tas med på en verklig tidsresa.

De första som bosatte sig i området var jägare som följde renen. Med tiden kom platsen att bli en viktig plats för handel och jordbruk. För drygt 1500 år sedan började man tillverka och exportera brynstenar, bryta koppar och järn. Brynstenarna är än idag en viktig exportvara.

Till höger i bild ser du museumets direktör Dag Rorgemoen. Han berättar att museumet är en sammanslagning av hela 12 olika utställningar.

Huvudbyggnaden invigdes 2012 och har fasta och tillfälliga utställningar som är väl värda ett besök. Utanför muesibygganden finns ett friluftsmuseum med gamla fäbodar, den gamla stavkyrkan och en modell av Telemarkskanalen som lockar till lek och lärande hos barnen (hrrrm och vissa vuxna).

Jag tycker bara huvudentrén väldigt bra sammanfattar museumet. Det moderna möter på ett smakfullt och stilrent sätt naturen och bevarar det gamla.

Kanalen för stora och små

Aktivitetsparken i Eidsborg. Här har en replika av Telemarkskanalen byggts upp. De verkliga 100 kilometrarna kanal är här 100 meter kanal i miniatyr och den som vill kan prova att slussa sin plastbåt fylld med timmer, turister eller brynsten från starten vid miniatyrbygganden av Dalen Hotel via kanalen, slussarna och kraftverken bort till upploppet.

Husgudar som smordes in med smör

Husugudarna fanns under medeltiden på gårdarna runt om i trakten och varje gård hade sina unika beskyddare i trä eller sten. Förr i tiden var familjerna till stor del beroende av vad gården kunde ge dem och därför skapdes de som lyckoamuletter för att säkra god skörd.  Gudarna tvättades med vatten och smordes in med smör eller öl. De här kom senare att reta upp prästskapet vilket ledde till att husgudarna ofta byggdes in i inredning som exempelvis sängstolpar. Dessa som går att se på museumet hittades nedsänkta i en myr.

Knivkonsten

Kniven är en del av den norska folkkonsten och har använts som både vapen, konst och smycke. Knivmakarna i trakten har under åren lagt mycket stor möda på utsmyckningar av knivarna.

Fotokonst på museumet

Tavlor från en italiensk bildkonstnär som fångat traditionella porträtt på ett otraditionellt vis.

En lokal fotograf följer kungsörnen Pjusken över tid och har en hel utställning med bilder. Den som bokar in sig i tid kan också följa med honom på fotoexkursion eller köpa boken om Pjusken med makalösa bilder. Jag älskar att se djur och natur i mäktig kompination som detta. Som att få följa med i kungsörnens liv för en liten, liten sekund.

Brynsten

Slipstenarna används för att slipa och polera verktyg, knivar och yxor. Området i Eidsborg har geologiska kvaliteter som är väldigt gynsamma för brynstenar – i form av en kvarts- och glimmerskiffer. Brynstenar är Norges första exportvara och är så än idag.

Vandringstips. Vill du se ännu mer av brynstenar så kan du vandra en 4 kilometer lång led från Eidsborg och museumet till Brynstensbrottet.

Friluftsmuseum

Här står Norge (och Europas) äldsta bevarade trähus. Stålekleivloftet från 1167.

Här finns också Telemarksstugan som rosémålaren Olav Torjusson smyckat insidan av stugan med. Här stod jag länge, länge och drömde mig in bland de snirklande bladen på väggen vid den korta sängen.

Och jag fick lära mig varför dåtidens sängar var så korta. Ofta sov man 4-6 personer i en säng jag MAX skulle säga är för två… Och den är inte ens så lång att jag på mina 160 cm skulle kunna ligga raklång. Men faktum är att man faktiskt sov sittandes – bara de döda låg raklånga. Sedan är jag obotlig romantiker och la i mitt huvud till att det nog är mysigare att kura ihop sig mot varandra än att ligga själv och frya på kalla vintern. Men korrektheten i det lämnar jag till fri tolkning.

Kvarnhjulet som mal mjöl.

Detta inlägg var ett samarbete med Vest Telemark Museum – friluftsmuseum, stavkyrka och lättare mat som du hittar längs med vandringsleden som startar i Dalen. Jag tycker det är perfekt att kunna kombinera vandring med traktens kulturhistoria. Missa inte detta!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara