Följ med mig direkt ut på mässgolvet under årets största friluftsmässa. Vildmarksmässan i Älvsjö, Stockholm. Under helgen kommer ca 40 000 personer besökt mässan och/eller grannmässan Allt om Sjön. Förbered dig på SCROLLFEST idag – det är långt ner till slutet av det här inlägget men jag lovar att du inte blir besviken. Mingel, montrar, workshops och några möten med friluftskändisar som gjorde mig helt starstruck – Annelie Pompe, Renata Chlumska, Sören Kjellkvist och Ola Skinnarmo för att nämna några.”Happiness is only real when shared”.

Adventure Academy och Visit Norway

På mässan möttes jag först av det här – beskrivningar av årets äventyr för deltagarna i Adventure Academy. Många av äventyren kommer genomföras i Norge och det ser jag fram emot att följa som just nu är helsåld på att upptäcka de norska fjällen och dess dramatik. (Av den HÄR anledningen) Under lördagen presenterades Årets Äventyrare Lina Hallebratt och Said Belhaj. Årets äventyr kommer att genomföras av Johanna Johansson som ska cykla genom 7 länder mellan Östersjön och Medelhavet och genomföra ett äventyr med en kvinna i varje land.

Amanda Mannerkvist

När jag fick se Amanda Mannervik för första gången på riktigt blev jag så till mig att jag hällde ut en hel kopp kaffe över mina byxor. Amanda har precis sprungit världens tuffaste marathon genom Saharas öken och kom tvåa. Hon organiserar Ultra Trail Camps, föreläser och guidar. Förutom att hon har en strålande karriär bakom sig som Innovation Manager, Bussiness Developer Manager och projektledare. Nu studerar hon till att bli mindfulnessinstruktör och flyttar till hösten till norra Sverige för att bli fjäll- och vildmarksledare. Ett modigt steg att ta. Hon inspirerar på många sätt.

Annelie Pompe visar sina skitigaste äventyrsbyxor på storbildsskärmarna. Här var den gladaste föreläsningen jag var på under helgen – Annelie sprider verkligen glädje omkring sig när hon berättar om hur det var att bestiga alla 7 summits. Dessutom har hon världsrekord i fridykning och har skrivit en bok om de här kontrasterna – Otroligt högt och extremt djupt.

Annelie Pompe minglar

En till med Annelie bara för att jag gillar bilden så mycket =)

Artificiell eld

I Lemmelkaffes monter samlades mässbesökare framför den artificiella elden, satt på renfällar under en lappkåta och drack kaffe med stänk av havssalt. Kok-kaffe blir starkt och passar perfekt för långa mässdagar.

Johan Gossas

Johan Gossas från Swett gav sina bästa tips för att ladda upp fysiskt och mentalt för drömäventyret. – Folk säger saker som ”det går inte”, ”helt idiotiskt” och ”ni kommer aldrig klara det”. När folk säger så – använd det till motivationsbrasan. Tack så mycket, det här är motivation.

 • Den bästa träningen är den som blir av
 • Krångla inte till det
 • Var nöjd med det du gör

Anders Klint

Anders Klint är friluftskock med 30 års erfarenhet. Han lärde mig att matupplevelsen handlar om textur, smak och utseende och att frystorkad mat kan få en extra touch om man tar med tapenade, oliver eller soltorkade tomater. Välj med färg!

Outmeals

Gladaste monterpersonalen hittade jag hos OutMeals! Här fick jag prova mjukkonserv för första gången och nu ställs det här med vandringsmat verkligen på ända. För äntligen har jag hittat något som smakar som vanlig mat utan att jag behöver ta med färska råvaror. Pelle tipsade annars om sina favoriter bland de frystorkade;

 • Skinnarmos Pasta Carbonara
 • Indian Chicken Stew
 • Pasta Bolognese
 • Wilderness Stew

Beef Jerks

Beef jerks i portionsförpackning. Bra snacks eftersom de väger lite och fyller på kroppen med salt.

Friluftsfrämjandets monter

Om jag var en sådan auktoritetsperson att jag fick utnämna Årets Monter så hade det varit denna monter hos Friluftsfrämjandet. Efter att ha rest runt på hur mycket mässor och event som helst så har jag sett min beskärda del av montrar, själv klurat över bästa sättet att engagera besökare. Här kliver jag som besökare in i en egen liten värld, här sätter jag ned fötterna på bark på marken (äntligen lite mjukt under fötterna!!), längs med väggarna ligger höstlöv och för den som vill vila benen finns renskinnsfåtöljer eller en stor sten där man kan sätta sig och lyssna på någon av ambassadörerna som föreläser. För den som vill ha ännu mer action fanns en hel mountainbikebana uppbyggd. Montern tilltalar alla sinnen. Precis så.

Första hjälpen

Elias Sjöberg jobbar på KBK Adventures, han är svensk fjälledare och undersköterska. Den här helgen utbildar han deltagare på Vildmarksmässan i första hjälpen och jag hade möjlighet att vara med på ett av passen. Det öppnade verkligen upp mina ögon för det här med säkerhet, hur viktigt det är att kunna grundläggande första hjälpen både på kortare och lite längre turer. För när du är ute i naturen kan det vara långt till hjälp – då gäller det att kunna hjälpa varandra.

Elias 3 bästa tips:

 • Var förberedd fysiskt och psykiskt
 • Läs på om området du ska till
 • Tala om din färdplan för någon

Lemmelkaffe och Husky Podcast

Magnus Ormestad från den historiesamlande podden Husky Podcast livesände en intervju med Lemmelkaffe från Vildmarksscenen på mässan.

Louise 365

Den här bilden tog vi precis innan mässan stängde för dagen på lördagen. Åh, så glad jag var av att få se Louise Östberg som genomförde 365 vardagsäventyr som sedan tog henne och familjen till ett riktigt livsstilsbyte där de flyttade från storstadslivet i Stockholm till en vardag i fjällen. Ett livsstilsbyte som inspirerar. Har du chansen att lyssna på Louise när hon föreläser – ta den och låt de små vardagsknepen sjunka in. – Gräv där du står, tipsar Louise.

Maria Granberg

Maria Granberg – fellow Västeråsare som ska bestiga Mount Everest om mindre än en månad. Hon föreläste om friluftsutrustning och vad man ska tänka på. Maria lärde bland annat ut att sovsäckar har ett bäst-före datum och att du minskar risken för skavsår om du vandrar med dubbla strumpor i kängorna. Viktiga tips för en lyckad vandringsfärd.

Ola Skinnarmo

Ola Skinnarmo – han som var första svensk att nå sydpolen och nordpolen. Och som främst finns med oss vandringsälskare i ryggsäcken på den frystorkade maträtten Pasta Carbonara. Idag driver han Expeditionsresor som möjliggör drömäventyr som att bestiga Kilimajaro, Everest Basecmp, Bhutan och Svalbard. Drömmigt.

Tranevings

Gladaste äventyrarna Helena och Thomas Traneving hittade jag i montern för Visit Roslagen. De lever och andas vandring. Googla på vilken vandringsled som helst så lovar jag att du kommer till deras hemsida. För de har besökt alla landskap och län i Sverige och vandrat en bit på alla huvudvandringsleder och tagit sig till samtliga toppar i nationalparkerna.

Haglöfs Extreme Martahon

Haglöfs Åre Extreme Challenge är nordens första multisporttävling – en riktig utmaning med paddling, trailrunning och cykling genom Åre. Utmaningen görs antingen ensam eller i lag.

Det här ska jag fundera över att genomföra när jag har 50-års kris.

Louise

Louise Forslycke Garbergs hade fotoworkshop och lärde ut sina bästa knep för utomhusfotografering. Hon har precis kommit hem från Kilimajaro där hon fotograferat teamet som besteg afrikas högsta berg tillsammans. Jag gillade verkligen hennes inställning till fotograferande och hon sa bland annat att det är bättre att tänka på nya vinklar och perspektiv snarare än inställningar. – Det vanligaste ”felet” nybörjare gör är att fotografera människor och natur så som vi är vana att se dem. Blommor uppifrån, människor framifrån. Våga ändra vinkel och experimentera. Det var 90 minuter som verkligen gjorde skillnad i mitt tänk för fotograferande och Louise inspirerar till att upptäcka det egna fotograferandet på ett enkelt vis. Nu är jag helpepp på att komma ut och prova kamerans funktioner utanför den dåligt upplysta mässlokalen.

Renata

Renata Chlumska är första svenska kvinnan att bestiga alla 7 summits. Hon är en fantastisk föreläsare – jag har aldrig tidigare lyssnat på någon som med så stor entusiasm verkligen når ut med det till en stor publik. Renata berättar att de värsta olyckorna sker när äventyrare är på väg ned för berg. De har kanske pressat sig till max på vägen upp och slappnar av när de nått det stora målet att nå toppen. Istället tipsar hon om att ha baslägret som sitt mål och att ha ungefär 60 % av energin kvar när det är dags att börja nedstigningen.

Sören Kjellkvist på Kängspecialisten

Jag har haft den stora glädjen att få skugga Sören Kjellkvist under helgen. Började med att besöka honom på jobbet hos Kängspecialisten, fortsatte med att lyssna på hans föreläsning under vildmarksmässan, se hans arbete tillsammans med de andra ambassadörerna i Friluftsfrämjandets monter på Vildmarksmässan och på fredagkvällen gick vi på mingelmiddag. Väldigt spännande att få vara i en äventyrares skor för en dag, det stannar med mig länge. Sören berättar om välgörenhetsprojektet Äventyrliga Dagen som han grundat tillsammans med Berans of Norway och Friluftsfrämjandet. – Jag tar med mig de som verkligen behöver komma ut. Inte de stökiga och bråkiga. Utan de tysta. De som på något vis har haft det tufft. Sören lämnar avtryck på riktigt, han gör skillnad med det han tar sig för och har en bakomliggande tanke om något större i alla sina projekt – han lyfter frågor om allemansrätten och jämställdhet och han ger nya möjligheter och hopp till unga som behöver en knuff i rätt riktning. Du kommer också att få chansen att lära känna Sören bättre under våren när han porträtteras i kategorin Möte med en eldsjäl här på bloggen.

Att träffas över en kaffe. Under dagarna har jag också sprungit förbi inspirerande Emma V Larsson frilansjournalisten som bland annat vandrat El Camino, Cajsa Rännar som är chefsredaktör för Friluftsfrämjandets magasin Friluftsliv, bloggaren Mikael Andersson på Näräventyr, Bushcraft Sveriges initiativtagare Johan Kriga, bushcraftexperten Jonas Landolsi, Fjälldrottningen Sofia Johansson och många, många fler. Kort och gott blev det världens största informella INSTAMEET!

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Fantastiskt bra sammanfattning! Vad jättehärligt att få hänga lite med dig, kort men intensivt – och inspirerande. Ett möte som vi får fortsätta vid tillfälle 🙂

Kommentera

Spara