Följ med på en dag med rökbastu och typiskt finländska kontraster i att promenera förbi halvnakna badare och fullt vinterklädda söndagspromenadare.

En av de sista aktiviteterna jag gjorde på plats i Finland tillsammans med NBEFinland och Visit Finland var att besöka Hanaböle Träsk. Namnet är lite missvisande för det är en fin sjö omgiven av skog och med en anläggning där man kan basta, äta och bo kvar.

Idag var första gången som jag på riktigt testade fenomenet rökbastu – det är precis som det låter en väldigt rökig version av bastu. Jag förstod inte riktigt grejjen med det – för jag fick mest svårt att andas och finländska männen som värmt upp bastun var några grader mer härade än jag – så tro mig eller ej när jag säger att jag faktiskt längtade ut till isbadet. Eller att bada är nog att ta i – det blev ett snabbt dopp – sådär så hela kroppen isas och man nästan glömmer att andas bara för att man är omsluten av det kalla mörkra vattnet. Så snabbt ned och snabbt upp. Sedan avslut med rökfri ”finbastu” inomhus och dush och ombyte innan tillbakafärd de cirka 20 minuterna till Helsingfors.

Det finns gott om vandringsutflykter att göra här. Den absolut mest popuölära dagsturen gästerna gör är att gå den dryga halvmilen runt sjön. Men det går också att bege sig ut i skogen på längre turer.

Jag var skitglad över att se hur de finska vintersimmarna bara simmade och simmade i naturpoolen som om de inte ens märkte att det – hallå- var full vinter som pågick!!

Ser du huvudet på han som är ute och simmar?

Kontrasterna i att möta fullt påpälsade vinterklädda promenerande par – och samtidigt se halvnakna människor springa ned mot sjön barfota för att ta sig ett dopp. En av anlendingarna att älska finland.  De säger att det här med bastu VS bad är bra för cirkulationen. Och det KÄNNS iallafall jättebra i flera dagar efterråt om man nu vågar prova. Jag slängde mig i för mitt livs andra isbadsdopp på en och samma vecka. Det är bra betyg från en av Sveriges kanske största badkrukor. Har du provat isbadande?

Frågade en kall, barfotagående kanadensere vad han tyckte om de finska bad- och bastutraditionerna och det blev tummen upp.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara