I natt klockan tre ställdes officiellt alla klockor tillbaka en timme. Nu blir det ljust en timme tidigare.

Rykten säger att vintertid infördes under första världskriget för att hushålla med energi och utnyttja de ljusa timmarna så mycket som möjligt.

Enkel minnesregel: Ställ fram vandringskängorna på våren och ställ tillbaka dem på hösten.

Jag är alltid den som dansar fuldans av lycka när jag får sova en timme till på morgonen men grinar desto mer illa när sommartiden kommer och jag får tvinga mig själv mot varje cell i kroppen som skriker ”det är för tidigt att gå upp”. Jag mår fysiskt dåligt ett par veckor innan kroppen vant sig vid de nya rutinerna och varje år förbannar jag det faktum att vi inte bara kan låta tiden vara. Tack och lov är jag inte ensam om dessa känslor. Diskussioner pågår i EU-kommisionen om att avskaffa vintertid efter en stark önskan från många EU-medborgare. I Sverige vill två tredjedelar av alla som besvarade en undersökning av Dagens Nyheter och IPSOS avskaffa tidsomställningen.  Hela mitt jag hoppas att så blir fallet när frågan avgörs i mars 2019.

Hur ställer du dig till att ställa om klockan? Är du morgontrött eller morgonpigg? Påverkas du av omställningen?

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Ja tänk att det är samma veva (åtminstone för en annan) varje år när klockan ska ställas om med om det är framåt eller bakåt den ska ställas om 🙂 🙂 :).
  Själv är jag morgontrött medans mannen är morgonpigg, jag är kvällspigg och han kvällstrött… Vi bor permanent här på härliga Gran Canaria och idag är ledig dag och vandring centralt på ön som gäller (så idag är även jag uppe med tuppen). Önskar dig en finfin dag.

  Kram från mig 🙂

  • Angeliqa Svara

   LÅter som en underbart härlig plats för massa D-vitamin. Allt gott och stor kram

 2. Nu slänger jag mig frivilligt ut i mörkret och ned i vulkanens hetta och diskuterar detta om normaltid/vintertid-sommartid. Få saker i den allmänna debatthettan höjer temperaturen som denna livsavgörande omställning på 60 minuter två gånger/år. 365 dagar x 24 timmar = 8760 timmar. Få timmar av dessa 8760 timmar verkar vara livsavgörande och så många mår så himla dåligt av dessa två. I morgon kommer jag med mycket hög sannolikhet möta flera som mår mycket dåligt och som är både hängiga och glåmiga, vilket kommer dominera samtalet runt om i landets fikarum. För att ge lite perspektiv på detta vill jag tillföra lite fakta från UNICEF: Varje dag dör 15 000 barn under fem år i världen. Nästan hälften dör redan under sin första månad i livet (https://unicef.se/fakta/barns-overlevnad). 15000/24 = 625 barn. Jag skulle med glädje kunna avstå denna timme varje dag i resten av mitt liv för att få rädda dessa barn.

  Sov så gott

  Arga Gubben

  • Angeliqa Svara

   Tack för att du vidgar tidsdebatten. Tål att mediteras över rejält.

   /Angeliqa

Kommentera

Spara