Louvren är Frankrikes nationalmuseum och har över 420 000 föremål samlade i de jättelika salarna som är ett tidigare kungligt palats. Jag kom dit för en enda sak. Mona Lisa. Jag ville veta om allt stämde som jag hade hört, att hon skulle vara en stor besvikelse. Om hon hade ett leende.

Först till det praktiska. Louvren är ett av världens mest besökta museum. Och vissa populära tider om året – som sen sommar när alla européer har semester, när fransmännen har helg osv så är köerna absolut störtlöjligt långa. Räkna med att det kan ta någon timme att komma in. Sista söndagen varje månad har museet öppet extra länge och alla får gå in gratis. Dagens bästa tips; Se till att smuggla med en powerbar och lite vatten in. Det här är en hel vandringsdag bara att gå runt i de långa korridorerna och många rummen med konstverk.

 

Jag gick länge, länge där och förvånades över hur stort det var och hur långt tillbaka historien gick. En sal om romarriket och antikens Grekland med statyer i marmor. En sal med gamla mynt och trähästar. En korridor tillägnad Salvador Dalis rinnande klockor. Renässansen. Modernare verk. Kungligheter som äter vindruvor. Utmärglade kvinnor insvepta i gråsvarta skynken med trött blick. En fluffig pudel. Jesus som äter mat med alla sina lärjungar. Mona Lisa. Med sitt leende. I en trång, välfylld sal full av kineser med kameror och jag med min kamera. Sträcker upp handen för att få ett bevis på att jag varit här. Armbågar mig sedan ut genom folkmassan för att få luft igen. Får klaustrofobiska känslor av många människor på samma plats.

Jag är så glad att jag kom hit. Dagen blev så mycket mer än vad jag först hoppats. Och när jag går förbi teckningen av en naken utsträckt man i en stor cirkel kan jag inte låta bli att tänka på Dan Browns bok som börjar här på Louvren.

Mer att göra i Paris: 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara