I nationalparken liknar man naturen här med Island. Och det känns verkligen som att kliva ur bilen och vara i ett helt annat land. det här liknar ingenting jag sett – varken under roadtrippen här i USA eller någon annan stans. Det bubblar, sprutar och fräser om naturen som kantar vandringslederna här i Yellowstone och jag vet redan efter första stoppet vid geisern Old Faithful  att den här dagen kommer finnas med mig länge, länge framöver. Flera gånger under dagen känns det som att kliva in i en helt ny värld, något jag aldrig kunnat ana eller hitta på i min vildaste fantasi.

Yellowstone National Park grundades 1872, är världens första nationalpark och ligger mellan delstaterna Idaho, Montana och Wyoming. Den största delen av reservatet finns på lämningarna av ett vulkanutbrott som skedde för över 650 000 år sedan, vilket förklarar den speciella naturen som bjuder på geisrar, varma källor och olika geologiska fenomen. Hela parken ligger alltså uppepå en vilande vulkan och det bara bubblar av aktiviteter som kommer upp till ytan.

Nationalparken är ett av de största intakta ekosystemen i tempererade områden som finns kvar på jorden och Yellowstone är upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Old Faithful – Första geisern i en nationalpark att få ett eget namn

Geisern Old Faithful kastar upp mängder av vatten långt upp i luften var 90:e minut till åskådarnas stora förtjusning. Det här är en av de första naturfenomenen jag möts av som besökare i Yellowstones nationalpark och jag tänker redan att det mesta jag kommer se i vandringsväg kommer te sig ganska blekt i jämförelse.

Contortatallar, gran och asp i parken

Vanliga träd i Yellowstone är gran, asp och contortatallen men det finns så mycket som 600 olika sorters träd varav flera är mycket svåra att hitta på andra platser i världen.

Djurlivet i Yellowstone

Förutom de vykortssceniska naturbilderna och landskapen som jag passerar under dagen så har parken också ett rikt naturliv. Jag skulle säga att det är ett måste att ta sig fram med bil – i USA generellt och i nationalparken specifikt. Helt plötsligt stannar trafiken helt och det bildas långa köer längs med vägen. Ut genom fönstren hänger turister och besökare med kameror och/eller kikare. Långt, långt bort på andra sidan en flod har någon sett två grizzlybjörnsungar och jag förbannar det faktum att jag lämnat kikaren hemma. En stund senare stannar vi igen och ser äntligen djur på närmare håll.

Om du har ögonen med dig kan du möta  grizzlybjörnar, vargar och fria horder av bisonoxar, älgar, wapiti-hjortar, svartbjörnar, svartsvanshjort och andra djur i nationalparken. Speciellt spännande är det att vandra jämte bisonoxar som imponerar med sin storlek, som sägs vara snälla så länge de inte blir störda men det är med största respekt som jag vandrade längs med spängerna förbi dem betandes bara meter bort. Jag skulle inte kunna försvara mig.

Parken i kvällsljuset

 

Yellowstone’s Grand Prismatic Spring

Amerikas största varma källa finns i Yellowstone och ser ut som den här lilla miniatyren jag hittade på en annan plats i parken.

  Vattenfall i parken – Yellowstone Falls

Det finns två stycken lite större vattenfall i Yellowstone, upper och lower yellowstonefallen, som finns längs med yellowstonefloden som ursprungar från Yellowstonesjön. Det är lätt att komma ihåg namnen på allt här i parken. Pjuh! Floden går genom en gammal lavaflod som skapade en kanjon där idag vatten rinner genom landskapet. Fallen är 300 respektive 400 meter höga och under våren när allt smälvatten forsar ner kan jag bara tänka mig hur massorna dånar fram.

Varma källor och oförutsägbar markaktivitet

De varma källorna är inte till för att bada i.  Faktum är att naturen här är otroligt känslig för all sorts yttre påverkan. Därför är det jättenoga att inte kliva utanför de uppmarkerade lederna, att skräpa ned eller lämna andra spår efter sig. En kastad colaburk i en varm källa kan förstöra balansen på platsen och tusentals år av naturens utveckling. Tre kanadensiska Youtubers blev åtalade för att ha klivit utanför leden för att få närbilder på en varm källa och efter det drogs flera utav deras samarbetspartner in sina kontrakt efter att de lynchades i sociala medier.

Eftersom marken är så pass aktiv är det också så att temperaturer snabbt kan skifta, även om en varm källa hypotetiskt går att bada i för att den har lagom temperatur så kan det snabbt ändras och bli till livsfara. På samma sätt är det farligt att kliva rätt ut i naturen, marken kan se fast ut, men under utan kan stora håligheter eller underjordisk aktivitet pågå och snabbt bli livsfara.

Så både för naturen och människans skull gäller det att hålla fötterna i styr. Men i fantasin kan jag lova att jag drack Pina Colada i min bikini mitt i en sådan där rykande varm källa spanandes ut över landskapet som snabbt färgades rosa i kvällssolen.  Mineraler som snö

    

Boende nära Yellowstone National Park

För dig som ska besöka Yellowstone så finns det flera möjligheter. Jag skulle välja någon utav följande om jag åkte tillbaka, kanske kan de vara bra tips även för dig. Nedan länkar är annonslänkar och går till Hotels.se om du vill läsa mer eller boka.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara