Yosemite National Park ligger i Kalifornien , USA. Parken är känd för sina berg, vattenfall och jättelika träd.

IMG_6404

IMG_6410

IMG_6422

1. El Capitan

El Capitan finns i Norra delen av Yosemite Nationalpark.  Det är en vertikal klippvägg känd för de som gillar utmanande klippklättring. Granitväggen är ca 900 meter från botten till toppen.

IMG_6417

Här tornar El Capitan upp sig ovanför trädtopparna. Det är parkens viktigaste riktmärke.

2. Half Dome

Half Dome ligger ca 8 800 feet över havsnivå och detta är en av Yosemeites höjdpunkt för många vandrare. Vandringen upp för Half Dome bjuder på en stigning om 4800 feet. Det tar ungefär 10-12 timmar att vandra upp och ned. Vill du vandra Half Dome gäller det att vara ute i mycket god tid och att ha en hel del tur. Parken delar ut tillstånd till 300 vandrare per dag att nestiga Half Dome. Det krävs en hel del tur för att få vandra här. Tillstånd lottas ut vid ett tillfälle under försäsongen eller med två dagars förvarning i det fall att återbud kommit in. Läs om hur du gör för att delta i utlottningen av tillstånd.

IMG_6453

IMG_6413

Sagolikt landskap, med släta klippor och milsvid utsikt.

3. Glacier Point och Badger pass

Från Glacier Point är det utsikt över hela Yosemite Valley inklusive Half Dome.  Det är ungefär en timmes bilkörning nedifrån Yosemite Valley för att nå Glacier point. Den här delen av parken nås enbart under sommar och höst. Det är också möjligt att få de 3200 feets via Four mile trail, en tur som tar ungefär åtta timmar om man går både upp och ned samma dag. Läs om vandring i reservatet via parkens egna hemsida.

IMG_6451

IMG_6438

Yosemite National Park, California, USA erbjuder vattenfall, bergformationer och skog som bokstavligt talat får dig att tappa andan. Följ med på min vandring genom en skog av världens största träd. De jättelika träden Sequia går att vandra inunder längs med vandringsleden Mariposa Grove  of giant Sequoias. Rundturen tar ungefär 5 timmar att gå och är passande för en dagsutflykt.  Ett av de många sevärda träden är Grizzly giant – ett särskillt stort och högt träd. Detär nästan omöjligt att låta bilderna göra träden rättvisa. Broschyr och karta över Mariposa Grove.

4. Mariposa Grove of Giant Sequoias

IMG_6464

IMG_6491

Jag håller i en kotte som nästan är lika stor som min överkropp. Nu kanske du får en hint av hur stora själva träden är?

IMG_6478

Här går vandringsleden rakt igenom trädstammen. Jag ställde mig mitt i den där träd-tunneln och försökte relatera till träden hemma i Sverige – de kändes väldigt små och väldigt avlägsna.

IMG_6463

Rotvälta av modell större.

IMG_6481

Jag var glad så glad över att få gå en hel dag bland de här träd-monstren. Mitt i parken fanns ett litet museum där trädens historia fanns nedprintad, de förklarade varför och hur de använder kontrollerade bränder på olika ställen i nationalparken för att få återväxt.

Från liten gran till stor trädjätte

När Sequoia-träden är små ser de ut som vilken vanlig Svensk gran som helst. Sedan växer de i många hundra år och ser inte längre ut som granar.

IMG_6493

Liten Sequoia som skall bli stor så småning om.

IMG_6469

Skog av Giant Sequoia. Här får du akta dig för nackspärr, det är lätt att gå med huvudet uppe i molnen bara för att försöka ta in dess otroliga storhet.

Viktigt att tänka på när du besöker Yosemite:

Det finns ett par saker som jag tycker är extra viktiga att tänka på vid vandring och vistelse i Yosemite National Park.

För det första; Håll undan maten från djuren. Yosemite är ett björnrikt i område. Det finns också många andra vilda djur som ekorrar. Mat människor har med sig lockar till sig djuren. I kontakten mellan vilda djur och människor finns risk för överföring av olika sorters smittor. Att bli biten av en ekorre kan ge infekterade sår. Dessutom mår inte djuren bra av mat som inte naturligt ingår i deras näringskedja. Det kan därför kosta upp till 5000 dollar i böter om mat förvaras fel. Det är speciellt viktigt att tänka på mathanteringen vid tältning då det finns särskilt avsedda platser för att förvara medhavd mat.

För det andra; Tänk på vad du har på fötterna. Ha väl ingångna skor eller kängor med hård sula och stöd för vristerna. Det är bitvis stenig och kuperad terräng med risk att vricka fötterna.

IMG_6426

Författare

3 Kommentarer

 1. Greɑt post. I used tο bе checkіng contіnuouslу this blog
  and I’m inspired! Very helpful info specially thеe closing section 🙂
  I care for such info a lot. I used to be seeking thіs cеrtain
  іnfgo for a long time. TҺanks and gօod luck.

 2. Hеy there! This iis my fiгst visit to your blog!
  We ɑre a collectiߋn of volunteers and starting a
  new initiatіve in a community in the samе niche. Yօur blog provіded us
  beneficial informatioո to wwoгk on. You have done a extraordinarʏ job!

Kommentera

Spara